preskoči na sadržaj
vijesti

Gradac school English blog

Prošle školske godine naši su učenici uz pomoć nastavnice Ana-Mari Gnječ  započeli  školski blog na engleskom jeziku, a nastaviti će i ove školske godine. Na blogu opisujemo i bilježimo zanimljive aktivnosti u školi, izlete kao i neke događaje iz privatnog života učenika koje su spremni podijeliti s nama. 
Poveznica na blog ovdje ili s desne strane u korisnim linkovima.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Porobija  datum: 9. 11. 2018. 10:36

Terenska nastava

Učenici trećeg i četvrtog razreda OŠ Gradac te niži razredi PŠ Drvenik 26. listopada 2018. imali su zanimljivu i poučnu terensku nastavu vezanu uz tematske dane u listopadu . Posjetili su Gašpinu mlinicu u Solinu , jednu od rijetkih sačuvanih mlinica na rijeci Jadro , koja ima status muzeja . Naučili su kako radi mlinica te proces nastanka kruha . Bila je organizirana i radionica gdje su djeca od tijesta pravila razne oblike peciva . Sljedeća postaja bio je Etno Agro Park Stella Croatica u Klisu . Tu je bilo veselo , zanimljivo , a i ponešto su naučili . Najprije su razgledali bogati biljni svijet Etno parka te upoznali razne biljke zavičaja . Nakon toga održana je prezentacija o vitaminima i mineralima i njihova uloga u organizmu , radionica Vitaminska bomba „Tri, dva, jedan smuti smoothie!“, pričalo se o kraljici voća i kušala štrudla od jabuka , održani su kviz znanja i memory igra . Na kraju zaustavljanje u Splitu , razgled Dioklecijanove palače , razgovor i slikanje za uspomenu s vojnicima .

Fotografije.

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 5. 11. 2018. 15:04

Više ćemo čitati!

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige 24.10. 2018. učenici trećeg i četvrtog razreda posjetili su , zajedno s knjižničarem , Općinsku knjižnicu Gradac . Ovogodišnja je manifestacija posvećena kulturnoj baštini . Glavna je tema Baš baština , a moto (U)čitaj nasljeđe! Glavni je motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta te su se djeca upoznala sa glagoljicom . Malo su glagoljali , malo se igrali , a malo i zasladili . Palo je i obećanje : više ćemo čitati !

Fotografije.

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 5. 11. 2018. 13:36

DAN KRAVATE

Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. 18. listopada svake godine obilježava se hrvatski i svjetski Dan kravate.

U našoj školi učenici 1., 2. i 4. razreda OŠ Gradac i PŠ Brist sudjelovali su na radionici pod vodstvom učiteljice Mirele Penava Giljević na kojoj su dizajnirali kravatu i tako obilježili ovaj važan dan.

Pogledajte njihove radove.

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 25. 10. 2018. 10:31

Svjetski dan hrane

  Cijela škola mirisala je po kruhu, peciviu i  kolačima koji su se pripremali u školskoj kuhinji.

    Ovu tradicionalnu svečanost zahvalnosti za plodove zemlje obilježili smo u holu škole, a naš župnik fra Bone Bilić Soldatić blagoslovio je obilje mirisne i ukusne hrane.

Listopadske Dane zahvalnosti za plodove zemlje obilježile su i druge aktivnosti.

  • 17. listopada 2018. godine učenici 1. i 4. razreda OŠ Gradac i učenici 1., 2. i 4. razreda PŠ Brist su obilježili Dane jabuka - dane zdrave hrane. Prvi sat učenici su kušali i uočavali razlike između različitih vrsta jabuka, te iste ribali i uz vodstvo kuharice tete Vesne pravili savijaču od jabuka koju su uz marendu rado probali i podijelili s prijateljima. Na satu likovne kulture  temperama i vodenima bojali su pop art jabuku.Berba je uspješno završenana satu TZK učenika 1. i 2. razreda.
  • 18. listopada učenici 2. razreda OŠ Gradac okušali su se u pekarskom zanatu. Vrijedne ruke naših učenika pripremile su namirnice, zamijesile i oblikovale kruh koji je kuharica teta Vesna ispekla u školskoj kuhinji. Miris svježeg kruha širio se školom, a drugaši su svojim kruhom počastili sve prijatelje iz nižih razreda.

Pogledaj fotografije.

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 18. 10. 2018. 15:29

Svjetski tjedan svemira

      I ove godine u našoj školi obilježen je Svjetski tjedan svemira od 4. do 10. listopada.

Od nižih razreda u aktivnosti se uključila PŠ Brist te 1. i 2. razred OŠ Gradac. Učenici su pokazali velik interes na radionici koja je uključivala edukativne crtane filmove i igre na temu Sunčeva sustava – Kometi koje je pripremila učiteljica Ranka Radoš. Rezultiralo je to odličnim znanjem koje su svi učenici pokazali na natjecanju, a ovogodišnja pobjednica je Ema Šutić, učenica 1. razreda PŠ Brist koja je briljirala u završnom nadmetanju. Film Wall-E na kraju ovog tjedna transportirao je učenike u svemirska prostranstva i potakao ih na razmišljanje o budućnosti  planeta Zemlje. Učenici koji pokazuju ovako izniman interes za svemirsku tematiku nesumnjivo će dati  svoj doprinos u očuvanju našeg planeta.  

       U našoj školi obilježili smo Dane svemira i u predmetnoj nastavi. Tako se  pridružimo mnogim drugim školama i organizacijama diljem svijeta gdje su se u više od 80 zemalja nizom aktivnosti poticali razvoj znanosti, tehnologije i međusobna suradnja. Učenici su u suradnji sa nastavnicima proveli dva kreativna i poticajna dana. Zajednička tema je bila istraživanje svemira. Učenici su napravili zanimljive prezentacije i plakate te ih samostalno prezentirali. Proučavali smo Sunčev sustav, crtali planete i učili o njima. Pogledali smo  film Apollo 13 u kojemu je vjerno prikazano kako izgleda let u svemir iz perspektive astronauta. Pogledali mo i bezvremenski filmski kasik ET koji je posebno dirnuo i inspirirao učenike da naprave našeg školskog ET-ja. Uz pomoć nastavnice Ivane Volarević napravili su vjernu kopiju ET-ja koja će uveseljavati protor naše škole i podsjećati nas da strah dolazi iz neznanja i predrasuda. Bitno je vjerovati. Nikad ne znaš gdje ćeš naći prijatelja! 

Fotografije

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 18. 10. 2018. 09:11

Započele prijave za EDIT 2018/2019 - Besplatna škola programiranja za osnovnoškolce i srednjoškolce

Uz moto "Znanje dostupno svima", Splitsko-Dalmatinska županija je u okviru projekta ICT županija pokrenula EDIT – besplatnu školu programiranja za osnovnoškolce i srednjoškolce. Učenici će imati priliku svladati osnove programiranja (HTML, CSS, JavaScript) te samostalno izraditi web stranicu i aplikaciju za "pametne" telefone koristeći programske jezike. Nastava će se odvijati u malim grupama od maksimalno 15 učenika, održavat će se subotom ili u dogovoru s nastavnikom informatike, a učit će se iz posebno kreiranih modernih interaktivnih e-materijala. Osnove programiranja učenike će podučavati  35 certificiranih EDIT profesora, odnosno nastavnika koji su prethodno prošli tromjesečnu edukaciju.

Rok za prijave je do 17. listopada, a po završetku škole, najistaknutijim učeničkim timovima dodijelit će se prigodne nagrade za najbolje završne radove.

Više informacija o školama i prijavama na www.ictzupanija.hr/edit

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=DGiLiMe1xXA

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 12. 10. 2018. 09:37

Posjet pekari

            Dana 9. listopada učenici trećeg i četvrtog razreda OŠ Gradac i prvog i drugog razreda PO Brist posjetili su pekaru . Naučili su kako nastaje kruh i koliko je posao pekara težak . Na kraju smo se svi zajedno počastili pecivima .

                       Hvala našim domaćinima .

 

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 11. 10. 2018. 15:23

Dan ružičaste vrpce

Učenici naše škole i PŠ Drvenik u znak podrške i prevencije raka dojke dijelile su ružičaste vrpce, zaštitni znak ove akcije. Vrpce i promotivne matrijale dale su nam članice  pločanske udruge „Vita“. Cilj akcije je upozoriti na nužnost prevencije i rano otkrivanje raka dojke kod muškaraca i žena.

     Mještani su nas pohvalili, a mi smo se zabavili i mnogo toga naučili.

     Hvala svim mještanima i učenicima koji su se odazvali akciji.

                                                     Luna, Lara, Lucija, Sara i Jure

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 11. 10. 2018. 15:07

Blagdan zaštitnika našeg mjesta

    Povodom Dana svetog Mihovila, u organizaciji Sportske udruge Basket i OŠ Gradac, 28. rujna održano je natjecanje  Streetball „Kid's. Ove godine natjecanje je s gračkih Solina premješteno na školsko igralište, s razlogom jer tko bi odolio novom sportskom ruhu igrališta kojim ga je odjenula Općina Gradac.

U dobrom duhu običaja naših starih Gračana koji na blagdan zaštitnika svog mjesta pozivaju rodbinu i prijatelje na zajedničko slavlje, na natjecanje kao i na zajedničku nastavu bili su pozvani i učenici RN iz područnih škola. Tako su grački prvaši i drugaši ugostili prijatelje iz PŠ Brist koja se odazvala domaćinskom pozivu. Zajednička šetnja i potraga za znamenitim građevinama Gradca kao i zajednička nastava u znaku svetog Mihovila, uz učenje obilovala je igrom i veseljem malih susjeda.

Na popodnevnom natjecanju, koje su za RN pripremile učiteljica Perica Šutić i Ranka Radoš, mješovitim ekipama iz prva četiri gračka razreda pridružili su se i natjecatelji iz susjednih Ploča kao i ekipa PŠ Brist. Mali Brišćani potpomognuti prvašom Marijom iz susjedne Podace odnijeli su pobjedu u štafetnim igrama s elementima košarke. Ovogodišnja pobjednica u gađanju „malih trica“ je Marela Jurec, učenica drugog razreda.                                                                                                                                  

Natjecanje učenika viših razreda u košarci, pod vodstvom nastavnika Šimuna Šutića, na kojemu su sudjelovale ekipe iz Gradca, Brista i Metkovića, završilo je pobjedom Močvaraca, mješovite ekipe učenika Brista i Gradca. U gađanju trica najuspješniji je bio učenik Darko Tot iz Metkovića.

Čestitke svim pobjednicima!

  Fotografije

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 8. 10. 2018. 12:54

Drugaši sudjelovali u obilježavanju Mediteranskog dana obale

      Na središnjoj proslavi obilježavanja Mediteranskog dana obale i četrdesetog rođendana Centra za upravljanje obalom (PAP/RAC) održanoj u Galeriji umjetnina u Splitu, učenici drugog razreda naše škole predstavili su svoj rad “Reciklasičari za ljepšu našu”, za koji su prošle godine nagrađeni. U bogatom programa manifestacije koja se održavala od 22.do 25.09.2018. u Splitu organizirane su brojne aktivnosti, a glumica Zrinka Cvitešić proglašena je ambasadoricom Mediteranskog dana obale. Bila je to prilika za razgovor učenika s vrlo susretljivom poznatom glumicom koja je pohvalila njihov nastup, a doznali su da je i ona, baš poput naših drugaša, započela s glumom kao Lidranovac.

Velika je čast biti sudionikom ovako važnog događaja i poticaj za daljnji rad kako na očuvanju našeg Mediterana tako i u novim glumačko glazbenim izazovima.   

Pogledajte fotografije.

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 8. 10. 2018. 12:47

Škola u prirodi

     Učenici četvrtih razreda PŠ Brist,PŠ Drvenik i OŠ Gradac su zajedno s učenicima OŠ P.Gnječa iz Staševice  od 4. lipnja do 9. lipnja 2018. godine  proveli u Hrvatskom zagorju u sklopu Škole u prirodi.

  Na putu smo posjetili slapove Rastoke u Slunju i Muzej domovinskog rata na otvorenom u Karlovcu. Nakon smještaja u Lojzekovoj hiži i nezgode uzrokovane zbog opekline izazvane vrućim kakaom prvo jutro, sve je prošlo u najboljem redu. Učenici su posjetili  Muzej krapinskog pračovjeka, Dvorac Trakošćan, Etno selo Kumrovec, Zagreb – Stari dio grada, Tehnički muzej, Planetarij, Tvornicu Kraš, ZOO vrt , Mariju Bistricu i novootvoreni  Znanstveni park u Oroslavlju. Posebno su uživali u  Aquama  Vivae  gdje su se kupali u bazenima, te u izradi licitarskih srca i prezentaciji Parka znanosti, kao i u večernjim zabavama pod stručnim vodstvom lokalnog  animatora.  Na povratku smo svratili u Memorijalni centar Nikole Tesle,te se upoznali sa njegovim iznimnim dostignućima.

   Plan i program puta je bio pomno isplaniram i prilagođen na čemu zahvaljujemo agenciji Kvarner ,vozaču Anti i vodiču Miri koji su ispunili  sva naša očekivanja.

Pogledajte fotografije.

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 15. 9. 2018. 15:39

Rezultati nagradnog natječaja Hodnik tišine

     Naša škola je u svibnju 2018. godine sudjelovala u nagradnom natječaju Zoološkog vrta grada Zagreba i časopisa Moj planet pod nazivom Hodnik tišine.

  Na stranicama škole ste mogli spoznati da je cilj nagradnog natječaja predstaviti problematiku ptica pjevica daleke Azije, kako bi se što više korisnika škola upoznalo s problemima s kojima se susreću spomenuta pernata bića i nastavno tome potaknulo ih na razmišljanje o aktivnom i dugoročnom uključivanju u aktivnosti zaštite prirode. Način realizacije nije određen, ali također na stranicama škole ste mogli pogledati našu ideju za  rješenje ove problematike.

   Stručni žiri nam je prepoznavši uloženi rad, trud i zajedništvo na naše veliko zadovoljstvo dodjelo nagradu druge kategorije za Najkreativniji uradak, na što smo iznimno ponosni, te smo dobili i prigodne poklone. Hvala svim učenicima na sudjelovanju i ostvarenim rezultatima.

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 15. 9. 2018. 14:44

Svečani prijem prvašić

     Prvi dan škole 10.rujna 2018. godine je bio ujedno i dan svečanog prijema učenika prvih razreda u školu.

    Učenici od  2.- 4. razreda PŠ Drvenik, PŠ Brist i OŠ Gradac su sa svojim učiteljicama pripremili recitacije, pjesme,monologe i igrokaze da uveličaju ovaj poseban dan, u čemu im se pridružio i školski zbor . Nakon zabave i veselja prisutne je pozdravila ravnateljica, te prvašima uručila prigodne poklone. Učiteljice su sa svojim novim učenicima otišle u razrede na daljnje upoznavanje, gdje im se pridružio  načelnik općine Gradac Matko Burić  te im sada već mogli bismo reći tradicionalno podijelio tablete da im pomognu u daljnjem školovanju i  unaprijede kvalitetu rada.

    Zahvaljujemo  svima koji su sudjelovali na ovoj svečanosti,a našim novim prvašima želimo puno veselja i lijepo provedenog vremena u budućem školovanju.

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 15. 9. 2018. 14:23

Hrvatski olimpijski dan

  Prvog dana škole, 10. rujna, učenici trećeg i četvrtog razreda OŠ Gradac obilježili su Hrvatski olimpijski dan, tj. dan u kojem se želi raznim aktivnostima istaknuti važnost redovitog bavljenja nekom tjelesnom aktivnošću kako bi se unaprijedilo zdravlje svakog čovjeka . Učenici su došli na nastavu u bijelim majicama koje su vanjski simbol prepoznavanja sudionika Hrvatskog olimpijskog dana. Prigodnim sportskim aktivnostima, na novouređenom igralištu, zabavili su se i naučili da je za zdravlje važno svakodnevno vježbanje i da bi svaki slobodan trenutak trebali provesti u prirodi .

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 11. 9. 2018. 10:35

OBAVIJEST O POČETKU NOVE ŠKOLSKE GODINE 2018./2019.

 U ponedjeljak 10. rujna počinje nastava za sve učenike naše škole.

Svečano primanje učenika prvih razreda OŠ Gradac, PŠ Brist i PŠ Drvenik, održat će se u OŠ Gradac u 10,30 sati u ponedjeljak 10. rujna 2018. godine.

Učenici ostalih razreda OŠ Gradac dužni su doći u školu u 8,00 sati u ponedjeljak 10.rujna, a učenici PŠ Drvenik u 7,30 sati.

Autobus iz Zaostroga za Drvenik polazi u 6,55 sati, a autobus s Kapeći za Gradac polazi u 7,15 sati.

Nastava će trajati 3 školska sata.

Učenici trebaju donijeti školske torbe kako bi preuzeli udžbenike.

            Sretan početak nove školske godine svim učenicima i djelatnicima!

                                                           

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 6. 9. 2018. 20:37

OBAVIJEST O UDŽBENICIMA ZA 2018./2019.

       

    Splitsko-dalmatinska županija nabavlja sve udžbenike (bez radnih bilježnica i likovnih mapa) za sve redovne predmete učenika osnovnih škola te izborni predmet vjeronauk.

           Knjige će učenike dočekati u školi prvi nastavni dan.

   Popis udžbenika i ostalih radnih materijala nije se mijenjao i nalazi se na našoj mrežnoj stranici.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 11. 7. 2018. 09:56
» Arhiva naših vijesti    
 


Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Posljednje objave

Korisne informacije

Korisni linkovi
Institucije
 • AZZO
 • MZOS
 • CARNet

Razno


preskoči na navigaciju