preskoči na sadržaj
Vijesti

Razgovor s gospođom Mirjanom Andrijašević iz zavičajne zbirke Gradac

Zavičajna zbirka Gradac privatna je zbirka obitelji Andrijašević. Utemeljitelji i vlasnici Zavičajne zbirke su Milko i Mirjana Andrijašević. Sadržava arheološku građu od prapovijesti do srednjeg vijeka, kamene ulomke arhitekture s lokaliteta antičke ville rusticae iz okolice Gradca te bogati etnografski materijal iz 19. i 20. stoljeća. Mještani Gradca doista mogu biti sretni što se ova entuzijastična obitelj prihvatila važnog zadatka čuvanja zavičajne povijesti. To je bio povod da razgovaramo s gospođom Mirjanom Andrijašević.

Kada je utemeljena zavičajna zbirka Gradac?

M. Andrijašević:  Zavičajna zbirka utemeljena je prije 20 godina.

Otkuda Vam ideja za osnivanje Zavičajne zbirke Gradac?

M. Andrijašević: Nije bilo nikakve ideje, jednostavno nam je kuća počela ličiti na muzej. Oduvijek su nam pažnju privlačile stare stvari pa smo ih jednostavno počeli skupljati i toliko smo ih sakupili da je to postao pravi muzej. Našem interesu je svakako doprinijela i činjenica da je moj suprug bio profesor povijesti i arheologije, iako se time nikad nije profesionalno bavio. Inače, on se bavio muzikom, poviješću, a i arhivistika mu je bila zanimljiva. Sakupljene predmete ponudili smo Makarskom muzeju, ali tamo nije bilo mjesta za to sve. Stoga smo te predmete uredili i izložili u do tada neiskorištenom prostoru u našoj kući. Taj mali prostor, u kojem smo izložili sakupljene predmete, privukao je mještane pa su nam i sami počeli donositi razne predmete. Često bi ispred kuće našli stvari za koje nikad nismo ni saznali tko ih je donio.

Koji Vam je najdraži izloženi primjerak?

M. Andrijašević: Najviše me je zainteresirao ulomak ploče pronađene u predjelu Bošac. Ploča je iz rimskog doba, s najstarijim, do sada pronađenim, natpisom. Sve mi je, zapravo, interesantno, ali ako bih morala izdvojiti, onda bi to bila ipak ta ploča.

Pruža li Vam lokalna zajednica pomoć?

M. Andrijašević: Ne mogu se požaliti na lokalnu zajednicu. Kada čovjek da neku inicijativu i ako je ona svrsishodna i korisna, voljni su pomoći. Posebno naglašavam Turističku zajednicu koja je otpočetka prepoznala naš trud i uključila se u naše razne projekte. Posebno sam ponosna na koncerte koji se održavaju u vrijeme sezone u našem arboretumu, a za koje uvijek vlada veliki interes. Isključivo se radi o koncertima ozbiljne glazbe, primjerene prostoru koji imamo. Općina Gradac nam je također uvijek pri ruci za naše projekte.

Marija Stanković i Laura Nedić

 
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Antonio Porobija   datum: 1. 3. 2022.

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju