preskoči na sadržaj
Vijesti

Finalno međuškolsko natjecanje „Ćakulaonica"

U petak je u našoj školi održano finalno međuškolsko natjecanje „Ćakulaonica 2021./2022.“ U završnici su sudjelovale ekipe OŠ „Vladimir Nazor“ Ploče (mentorica Mirjana Barbir), OŠ fra Ante Gnječa Staševica (mentorica Mirela Dropulić),  OŠ „Ivo Dugandžić-Mišić (mentorica Jelena Oršulić) i OŠ Gradac (mentorice Sanja Veža, Vesna Antunović-Marinović i Koni Bulfon).  Sve su ekipe pokazale zavidno znanje, stečene vještine i veliki natjecateljski duh, a najbolji su pobijedili:

ZAVIČAJNE RIJEČI - ekipa 3. i 4. r. OŠ GRADAC
BOĆANJE - ekipa 4. r. OŠ „Ivo Dugandžić-Mišić KOMIN
PILJCI- učenik Branko Mateljak, 4.r. OŠ GRADAC
LIKOVNI RAD - učenik Lukša Martičić, 2.r. PŠ BRIST.

Uz prigodni dar i priznanje za sve sudionike natjecanja, pobjednici su osvojili  pokale i nagradni izlet koji sponzoriraju Centar izvrsnosti SDŽ i Turistička zajednica Gradac.

Čestitamo pobjednicima, svim učenicima zahvaljujemo na sudjelovanju, mentoricama na uspješnom radu i roditeljima na podršci.

Svi zajedno nastavimo govoriti riječi i igrati igre dragog nam zavičaja – do sljedeće Ćakulaonice
 
Pogledajte video

O dosadašnjem tijeku projekta Ćakulaonica, pročitajte pod opširnije.

voditeljice projekta „Ćakulaonica 2021./2022.“  


ĆAKULAONICA, Fali more drž, se  kraja

U okviru programa Čuvari baštine Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, u organizaciji OŠ Gradac i Općinske knjižnice Gradac i podršku TZ Gradac, provodi se projekt Ćakulaonica s ciljem očuvanja zavičajnog govora, upoznavanja običaja i zavičajnih igara - piljaka i boćanje.

Tema ovogodišnje Ćakulaonice je Fali more drž, se  kraja, a započela je, na sveopću radost mališana, druženjem s babom Katom i malom Katom, likovima uvodnog igrokaza pripremnih radionica. Kroz pregršt natjecateljskih igara učile su se zavičajne riječi i igre. Pripremne radionice obuhvatile su 90 učenika nižih razreda, a održale su se u školama sudionicama projekta: OŠ Gradac i susjednim školama iz Ploča, Staševice i Komina.

Veselje i žar koje su učenici pokazali u pripremnim radionicama nastavilo se u istraživanju zavičajnih riječi i izreka te uvježbavanju igara u razrednim odjelima i kroz samostalan rad učenika. Jedan od rezultata ovih aktivnosti je Mali rječnik zavičajnih riječi i izreka te likovni radovi na temu Fali more drž, se  kraja.

Nakon razrednih i školskih natjecanja formirane su ekipe za međuškolsko natjecanje koje se održalo u OŠ Gradac, u kategorijama

  • Zavičajne riječi
  • Boćanje
  • Piljaka
  • Likovni rad.

Sve su ekipe pokazale zavidno znanje, stečene vještine i veliki natjecateljski duh, a zanimljive igre oduševile su kako natjecatelje tako i malu i veliku publiku. Uz prigodni dar i priznanje za sve sudionike natjecanja, pobjednici su osvojili  pokale i nagradni izlet.

Projekt Ćakulaonica pokazao je kako u dječjem životu uz omiljene digitalne igre, svakako ima mjesta i za tradicijske poput piljaka i boćanja kao i za zavičajne riječi.

Fermala je Ćakulaonica, ćakulat nastavjaju gračka i susidna dica!

VideoPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Antonio Porobija   datum: 7. 3. 2022.

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Online nastava

Institucije
 • AZOO
 • MZOS
 • CARNet

Razno


preskoči na navigaciju