preskoči na sadržaj
PŠ Brist

RADIONICA DALMATIAN DOG IMAGE

U okviru projekta Dalmatian dog image održana je radionica izrade crno-bijelih dalmatinskih kućica u kojoj su sudjelovali učenici Ante, Ivano, Lukša, Marta, Stipe i Tea iz PO Brist.

Uporište projekta je na jedinstvenom  prikazu dalmatinskoga psa u punoj veličini na slici Posljednje večere u Franjevačkom samostanu u Zaostrogu iz 1710. godine koja se navodi kao relevantna u procesu priznavanja  dalmatinskoga psa kao autohtone pasmine. Cilj projekta je razvoj kako kulturne tako i društvene te turističke djelatnosti bazirane na nematerijalnoj kulturnoj baštini. Interpretacijom baštine također se tematizira prostor kao poželjna destinacija dolaska posjetitelja, kao i aktivnosti tijekom cijele godine. U priči o psu je prepoznat potencijal za kreativno djelovanje, za ciljano marketinško komuniciranje i pozicioniranje prostora kao i platformu za razvoj interkulturne suradnje.

Tijekom ovog projekta predviđeno je provođenje edukativnih i kreativnih radionica za djecu i odrasle s ciljem očuvanja kulturne tradicije te interpretacija baštine u suvremeno doba. Učenici OŠ Gradac će u radionicama izraditi 101 crno-bijelu dalmatinsku kućicu, a kako je to izgledalo na jučerašnjoj radionici pogledajte u videu.

Lori Miošić

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Porobija  datum: 15. 12. 2021. 09:17

Nacionalne oznake kvalitete u PŠ Brist

Početak jeseni je bio jako plodan i za učenike PŠ Brist. Marta, Lukša, Tea, Ivano, Stipe

(1. razred) , Ante (2. razred) , Ema i Maša (3. razred) pod stručnim vodstvom učiteljice Perice Šutić dokazali su da i najmanji eTwinneri mogu biti odlični eTwinneri te su osvojili čak osam nacionalnih oznaka kvalitete za rad u školskoj 2020./2021. godini za projekte:

 

 • European day of languages 2020. –  Učenici su putem ovog projekta upoznali jezično bogatstvo Europe, važnost poznavanja stranih jezika kao zaloga za uspješnu budućnost i suradnju svih zemalja Europe te važnost očuvanja jezika i dijalekata kao jezičnog bogatstva. Razmijenili su pisma i razglednice s partnerskim školama diljem Europe te ostvarili kontakt i razmjenom digitalnog nastavnog sadržaja.
   
 • Dan jabuka 2020. - Cilj projekta bio je upoznavanje učenika s utjecajem jabuke na naše zdravlje, koristima jabuke, njenim vrstama , načinom konzumiranja jabuke i proizvoda od jabuke te organiziranjem raznih predmetnih i međupredmetnih aktivnosti obilježiti Svjetski dan jabuka.
   
 • Na putu dobrote 2/On the path of kindness 2 – Cilj projekta bio je probuditi u učenicima ljubav i dobrotu, te osvijestiti važnost međusobnog pomaganja i osjećaja solidarnosti prema onima kojima je to potrebno. Učenicima se kroz niz aktivnosti približio sam osjećaj volontiranja - pomoći drugima, pomoći im  uočiti da svi nemaju jednako, da i mala "kap čini rijeku" pozitivnih aktivnosti. Htjeli smo naglasiti važnost tolerancije, razumijevanja, prihvaćanja različitosti i pomaganja u svakodnevnom životu.
   
 • 100.dan u školi/ 100th day in a school - 100. dan u školi je međunarodni projekt koji se obilježava sredinom veljače kao 100. dan polaska učenika u školu. Učenici ga obilježavaju nizom zanimljivih i poticajnih aktivnosti kojima se kroz igru i aktivnosti istraživanja broja 100, želi potaknuti ljubav prema školi, školovanju i zanimljivom projektnom danu koji provode.
   
 • EU Code week – PixelArt - U sklopu Europskog tjedna programiranja učili smo o važnosti računalnog mišljenja za razvoj djeteta, kako ono utječe na razumijevanje svijeta i razvoj kompetencija koje su im potrebne u današnjem svijetu. Djeca su naučila što je algoritam i kako primijeniti jednostavne algoritme u aktivnostima kodiranja bez računala kroz suradničko učenje (većina učenika su prvašići) , na školskom dvorištu. Naučili smo i binarno kodiranje slova, binarnu abecedu i otkrivali tajna slova. Pokušali smo napraviti algoritam i uz pomoć strelica složiti kod kojim ćemo pomoći  avionu da dođe do balončića, izrađivali crteže uz pomoć pixel arta (papirnato i digitalno).
   
 • WEBCLASSROOM/ Webučionica 2.0 - Webučionica je projekt stjecanja digitalnih znanja i vještina uz niz webinara formiranih u obliku korak po korak pristupa.Krajnji cilj je stjecanje osnovnih vještina odnosno razvoj digitalnih vještina kod učitelja i učenika te unaprjeđenje cjelokupnog procesa obrazovanja integracijom digitalnih alata u nastavi.
   
 • U svijetu likovnih umjetnika 3/Art in my heart 3 - Cilj projekta bio je upoznavajući likovne umjetnike potaknuti učenike na učenje i stvaranje vlastitih likovnih djela, razvijati socijalne i građanske kompetencije, razvijati poduzetništvo i inicijativnost u skladu s kurikulumom likovne kulture i međupredmetnih tema. Odabrala sam četiri strana i jednog domaćeg autora, čije sam radove smatrala najzanimljivijima ali i najprikladnijima dobi učenika: Piet Mondrian, Kimmy Cantrell, Jackson Pollock, Vasilij Kandinski i Mirna Sišul.
   
 • Sigurnim korakom u školu 2 - Projektom se osnažuju učenici i učitelji u primjeni IKT-a u nastavi i za nastavu tijekom svih oblika nastave (redovna, INA, izborna, izvanučionička nastava, udaljeno učenje). Projektnim aktivnostima se poticala komunikacija, suradnja i stvaranje, istraživanje problema te predlaganje rješenja, uz uporabu IKT-a za sve navedeno. Svrha projekta je razvijanje, poticanje i poboljšanje čitalačke, prirodno-znanstvene, matematičke i digitalne pismenosti u okviru sadržaja i ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema. Projekt je nastavak suradnje projektnih partnera iz nagrađenog etwinning projekta Sigurnim korakom u školu 1, šk.god. 2019./2020. u kojem smo također sudjelovali i za kojeg smo dobili i nacionalnu i europsku oznaku kvalitete.

Perica Šutić

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Porobija  datum: 18. 10. 2021. 11:41

U svijetu likovnih umjetnika 3

Učenici PŠ Brist ove su godine i službeno sudjelovali u eTwinning projektu U svijetu likovnih umjetnika 3. Prijašnjih godina smo odrađivali projektne zadatke i pratili projektne aktivnosti ali bez službenog sudjelovanja.

Ove godine su učenici upoznali rad i djela nekoliko autora: J. Pollocka, P. Mondriana, K. Cantrela, V. Kandinskog i M. Sišul. Uživali su u svim aktivnostima ali ih je ipak najviše oduševila razigranost Mirne Sišul.  Budući da nismo bili u mogućnosti organizirati izložbu slika u školi, zbog epidemioloških razloga, pozivamo vas da razgledate naše radove i upoznate se s djelima navedenih autora u knjizi koju smo napravili.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 18. 6. 2021. 21:00

Posjet Gradcu

Učenici PŠ Brist posjetili su Gradac te obišli Zavičajnu zbirku Gradac i Općinsku knjižnicu "Hrvatska sloga".

Teta Mira Andrijašević nas je predivno ugostila, pokazala nam eksponate i približila nam život ljudi našeg zavičaja u davnim vremenima. Sudjelovali smo i na radionici Mali arheolozi, tražili novčiće detektorima metala (što nam je bilo jako zanimljivo) te izradili mini mozaik. Teta Mira nas je upoznala i s biljkama njenog divnog arboretuma u kojem raste više od 250 biljaka sa svih strana svijeta. Prvi put smo vidjeli stablo papra! Pripremila nam je divne poklone i diplome te im se ovim putem od srca zahvaljujemo i obećavamo da ćemo je što prije opet posjetiti.

Nakon Zavičajne zbirke posjetili smo i Općinsku knjižnicu "Hrvatska sloga". Teta Mandalena nas uvijek predivno ugosti, tako da smo i ovaj put uživali u njenoj pažnji i obaveznom bombončiću bez kojega ne možemo otići kući. Učenici su razgledali knjižnicu, divili se knjigama, žalili što cijeli naramak kući ne mogu ponijeti, crtali, bojali, čitali.. Zahvaljujemo se našoj Mandaleni i nadamo se da će nam epidemiološka situacija omogućiti što češće posjete.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 16. 6. 2021. 19:49

Dani medijske pismenosti 2021.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 1. 6. 2021. 13:55

PŠ Brist: 2020. godina: negativan test – pozitivna sjećanja

Učenici PŠ Brist odazvali su se pozivu Hrvatskog školskog muzeja i sudjelovali u projektu "2020. godina: negativan test – pozitivna sjećanja" kojim su se pokušala zabilježiti sjećanja učenika osnovnih i srednjih škola na jednu od najzahtjevnijih školskih godina te kroz pozitivne misli osnažiti djecu. Stigla nam je zahvalnica ali i link na virtualnu izložbu "2020. godina: negativan test – pozitivna sjećanja" koju možete pogledati na poveznici:

https://www.hsmuzej.hr/Pozitiva_2020/#page=58

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 6. 5. 2021. 14:23

Zoo u gostima u PŠ Brist

U sklopu programa Zoo u gostima učenici PŠ Brist pogledali su interaktivno online predavanje edukatorice Zoološkog vrta grada Zagreba Katarine Mlinar na temu Tko je gladan? Cilj edukacije je da učenici slušajući i promatrajući rad djelatnika Zoološkog vrta i upoznajući prehrambene potrebe nekih životinjskih vrsta razvijaju pravilan stav prema vlastitoj prehrani i okolišu te interes za zanimanja vezana uz životinje.

ZOO U GOSTIMA je skup programa za osnovne škole – to je virtualni posjet edukatora Zoološkog vrta grada Zagreba učenicima iz cijele Hrvatske kojima zbog epidemije COVID-19 bolesti nije moguć posjet Zoološkom vrtu. Edukatori u naše učionice donose rasprave i demonstracije, video materijale, kvizove, dijelove virtualne stvarnosti te susrete sa živim životinjama.

Edukatorica nas je upoznala s ulogom timaritelja, njegovim radnim zadatcima i obavezama. Naučili smo dosta o prehrambenim navikama životinja u ZOO Zagreb, a prisjetili smo se i piramide prehrane te raznih zanimanja s kojima se susrećemo.

Učenici su aktivno sudjelovali u predavanju a najveće oduševljenje izazvalo je iznenađenje na kraju – mliječna zmija s kojom nas je edukatorica upoznala.

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 16. 4. 2021. 16:50

Tjedan mozga 2021. u PŠ Brist

Prošlu jesen smo se odazvali pozivu Zavoda za neuroznanost Medicinskog fakulteta u Splitu i putem videokonferencije sudjelovali u obilježavanju Tjedna mozga 2020. S radošću smo se odazvali i ovaj put i odslušali novo predavanje gospođe Linde Lušić „Neustrašivi mozak“ u sklopu obilježavanja Tjedna mozga 2021. . Naučili smo što se događa u našem mozgu kad se prepadnemo, koji djelovi mozga su odgovorni za strah a koji za smirivanje straha, što uraditi kada se preplašimo prije spavanja i kako se efikasno smiriti kada shvatimo da smo se prepali.  Učenici su i ovaj put aktivno sudjelovali i uživali u predavanju. Zahvaljujemo gospođi Lušić na odličnom interaktivnom predavanju i radujemo se daljnjoj suradnji!

 

Koordinator održavanja Tjedna mozga u Hrvatskoj je Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), uz suorganizaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 20. 3. 2021. 18:48

100. dan škole u PŠ Brist

Učenici PŠ Brist ove su se godine priključili eTwinning projektu 100. dan u školi i nizom zabavnih aktivnosti obilježili taj dan. Isti dan smo obilježili i Dan materinjeg jezika, pa su na satu hrvatskog jezika prvašići izrađivali jezičnu gusjenicu ispisujući sto riječi, a drugaš i trećašice su zapisali listu od sto njima najljepših riječi hrvatskog jezika.

Na satu matematike zabavili smo se Utrkom do 100 - prvaši su rješavali stotinu zadataka zbrajanja i oduzimanja do 10, a viši razredi sto zadataka zbrajanja i oduzimanja do 100, odnosno 1000.

Na likovnom smo izrađivali prigodne krune, bedževe i crtali sebe kao stogodišnjake, a na tjelesnom odradili 10x10 vježbi.

Istraživali smo koliko puta u 100 sekundi možemo izgovoriti abecedu, napisati svoje ime, brojati do 10, ustati se i sjesti, poskočiti na mjestu, izradili oblak riječi od broja 100..

Učenici su na kraju ispunili listić evaluacije a učiteljica im je dodjelila prigodne diplome. Sudeći po odgovorima još ćemo puno puta sudjelovati u ovom projektu!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 24. 2. 2021. 20:29

Dan sigurnijeg interneta 2021. u PŠ Brist

9. veljače učenici PŠ Brist obilježili su internacionalni Dan sigurnijeg interneta 2021. , kojeg sa partnerima i suradnicima organizira Centar za sigurniji internet. Centar već sedmu godinu zaredom organizira aktivnosti i akcije s ciljem poticanja i promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe tehnologije i mobilnih uređaja među mladima i djecom, ali također i roditeljima.

I ove godine smo odradili niz predavanja i radionica u PŠ Brist . Učenici su učili koja je razlika između medijski posredovane stvarnosti i onoga što mi mislimo da se uistinu događa, zašto mediji nekim temama daju više prostora i vremena, a nekima manje, kako tumačimo oglase, a na satu izvannastavnih aktivnosti su i sami  izrađivali lažne vijesti. Učili su kako se ponašati na internetu, o važnosti zaštite identiteta, o vršnjačkom nasilju preko medija i interneta i kako se od njega zaštititi.

U projekt su bili uključeni i roditelji – djeca su ih anketirala, te ih ispitala o poznavanju osnova sigurnosti na internetu. Svi su roditelji bili odlični te su im dodijeljene Diplome za roditelja koji se brine o sigurnosti djece na internetu.

Uključili smo se i u projekt Udruge Suradnici u učenju -  Dabrica Darka otkriva digitalni svijet prva je igra nastala u okviru projekta Growing up on a safer Internet sufinanciranog od strane Google.org. Projekt Growing up on a safer Internet (Odrastanje uz sigurniji internet) razvija svijest o primjeni digitalne tehnologije u osobnom i profesionalnom životu, posljedicama njezine primjene te pravima i odgovornostima digitalnog građanina. Projektne aktivnosti jačaju znanje, vještine i stavove djece i mladih kako bi bili spremni za učenje, rad i život u suvremenom svijetu.

U ovom projektu učenici stječu kompetencije, vještine i potrebna znanja koja će im omogućiti kreativno izražavanje, kritičko razmišljanje, da se osjećaju sigurno u internetskom okruženju te ponašaju odgovorno.

Odigrali smo i njihovu igru Interland – avanturističku igru koja stavlja ključne lekcije digitalne sigurnosti u praksu, a koja je dio kurilulma Budi internet genijalac, koji poučava djecu osnovama digitalnog građanstva i sigurnosti kako bi mogli pouzdano istraživati internetski svijet.

U sklopu DSI 2021. , Udruga Suradnici u učenju i CARNET-ov odjel za Nacionalni CERT su s partnerima organizirali cjelodnevnu online konferenciju baš na sam Dan sigurnijeg interneta 9. veljače 2021.  Konferenciji je prisustvovalo 836 sudionika koji su imali priliku čuti 17 predavača koji govorili o raznim aspektima zaštite djece u online okruženju, odgovornom i sigurnoj uporabi interneta te stvaranju boljeg interneta. 

Učenici su izradili jako zanimljivu kolekciju lažnih vijesti:

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 11. 2. 2021. 19:38

Global school play day u PŠ Brist

Treću godinu zaredom učenici PŠ Brist obilježili su Svjetski dan igre u školi odnosno Global School Play Day, ovaj put i u sklopu projekta Sigurnim korakom u školu 2. I ove godine umjesto školskih knjiga, djeca su u školu donijela razne igračke - društvene igre, kockice, lutke i sl. Glavni cilj ovog projekta kojim su obuhvaćene mnoge države svijeta je promicanje važnosti nestrukturirane igre za razvoj djeteta te važnosti igre bez ekrana.  Slobodna, nestrukturirana igra djeci omogućava da se izraze na način na koji to ne mogu u svakodnevnom životu. Pruža im i mogućnost da isprobavaju nove stvari bez pritiska da moraju biti odmah i uspješni u njima. U slobodnoj igri dijete ima mogućnost učiti o sebi i vidjeti što mu dobro ide i što želi. Dijete koje je slobodno da istražuje i otkriva, s vremenom će doći i do toga koji su uistinu njegovi interesi, želje i talenti. A to je jako važno za uspješan i sretan život. Jako je važna i dječja igra bez ekrana jer se djeca iz godine u godinu zaboravljaju igrati bez poticaja ekrana.

Global School Play Day provodi se na svjetskoj razini još od 2015. godine početkom veljače. Ove godine projekt se službeno provodio u 75 zemalja , a okupio je više od 550 tisuća djece.
Obilježavanje ovog dana provodi se i kako bi djeca bar na jedan dan pobjegla od zurenja u ekrane i umjesto toga bila u interakciji s vršnjacima te se na taj način zabavila.

Naši su prvaši bili oduševljeni ovim danom, jednako kao i mi i već se radujemo sudjelovanju iduće godine!

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 9. 2. 2021. 18:02

Svjetski dan čitanja naglas u PŠ Brist

„Ako želite da vam dijete bude pametno, čitajte mu bajke! Ako želite da bude još pametnije, čitajte mu još više bajki!” Albert Einstein

Da se podsjetimo – zašto je važno čitati?

Čitanje i poticanje čitanja važno je u socijalnom, intelektualnom i emocionalnom razvoju djeteta.

 1. Čitanjem razvijamo kritičko mišljenje

Od slikovnica do romana – u svakoj od knjiga krije se neka pouka i u nju su utkane neke životne vrijednosti. Razgovorom o situacijama u kojima se nalaze likovi iz priča, pokušajem pronalaska rješenja za takve situacije, detektiranjem pozitivnih i negativnih karakteristika likova razvijamo i potičemo kritičko mišljenje djeteta.

 1. Čitanjem razvijamo dječju kreativnost

Tijekom čitanja ili slušanja priča djeca će pokušati zamisliti likove, mjesta, događaje … Tijekom čitanja možemo i osmišljavati odgovore na probleme na koje nailazimo u pričama – tako čitanjem potičemo i razvoj dječje kreativnosti.

 1. Čitanjem razvijamo vokabular

U pričama često nailazimo na riječi ili izraze koji su djetetu nepoznati. Poticanjem djeteta da postavlja pitanja i istražuje pojmove koji su mu strani potičemo razvoj njegova vokabulara.

 1. Čitanjem razvijamo empatiju

Susrećući se s različitim emocijama koje proizlaze iz različitih situacija opisanih u pričama dijete razvija empatiju. S obzirom na to da se u knjigama susreće s različitim likovima, različitih oblika ponašanja koje krase različite osobine dijete počinje razvijati i svijest o različitosti. To mu kasnije pomaže u shvaćanju i prihvaćanju različitosti među svojim vršnjacima i ljudima općenito.

 1. Čitanjem razvijamo komunikacijske vještine

Dijete čitanjem upoznaje jezik, njegove zakonitosti, shvaća važnost lijepoga izražavanja.

Razgovorom o knjizi razvija vlastite komunikacijske vještine.

 1. Čitanjem odgajamo djecu

Knjige su također pomoćnice u odgoju djeteta. Gotovo za svaki problem napisana je neka priča prilagođena uzrastu djeteta. Čitanjem priča koje sadrže problem s kojim se dijete u životu susreće odgajate dijete i učite ga nekim životnim vrijednostima.

 1. Čitanjem potičemo koncentraciju

Slušanjem zanimljive priče dijete će se, prvenstveno zbog znatiželje, truditi pažljivo pratiti tijek događaja. Slušajući priču također će si i pokušati vizualizirati situaciju. Tijekom procesa slušanja vizualizacije potičemo razvoj dječje koncentracije, što je osobito korisno za proces učenja.

 (Izvor: Logosučiteljica)

U sklopu projekta Sigurnim korakom u školu 2, učenici PŠ Brist 3. veljače obilježili su Svjetski dan čitanja naglas. Kroz videokonferenciju učenici škola diljem Hrvatske, Srbije i Makedonije čitali su jedni drugima i uživali slušajući vršnjake kako čitaju. Prvašići su dokazali da su fantastični čitači pa je odabir najboljeg čitatelja, nakon nekoliko glasanja i stalno izjednačenih rezultata, morao biti izvršen slučajnim odabirom kroz e dnevnik. Naš predstavnik Lukša fantastično je pročitao slikopriču Zimski dan. Svi smo uživali slušajući njega i prijatelje s druge strane ekrana i jedva čekamo nova video druženja.

Slike pogledajte ovdje

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 4. 2. 2021. 17:32

2020. godina: negativan test – pozitivna sjećanja

Učenici PŠ Brist odazvali su se pozivu Hrvatskog školskog muzeja koji želi sačuvati uspomenu na 2020. godinu iz pozitivne učeničke perspektive. Učenici su pokušali ukratko objasniti zašto im je, usprkos svemu, ova godina ostala u lijepom sjećanju.

Tako je nastala ova knjižica koju smo poslali Hrvatskom školskom muzeju.

 

Book titled 'untitled'Read this book made on StoryJumper

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 17. 12. 2020. 18:15

Zrnca dobrote u PŠ Brist

Obiteljski dom za starije i nemoćne ''Noni'' iz Zagreba oduševio je javnost ovih dana svojom inicijativom da svojim štićenicima pronađu ''prijatelja preko pisma''. I mi smo se odlučili priključiti ovoj akciji i poslati im čestitku. Nadamo se da ćemo im uljepšati praznične dane!

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 15. 12. 2020. 19:07

Znamo li svoja prava? Poštujemo li različitosti? Djelujemo li humanitarno?

Priču o različitosti i njenom poštovanju, toleranciji i pravima započeli smo još u listopadu obilježavanjem Međunarodnog dana gluhih pjevanjem pjesme na znakovnom jeziku a nastavili smo je nizom aktivnosti u studenom i prosincu u sklopu e Twinning projekata Sigurnim korakom u školu 2 i Mementa prijateljstva 7.

16. studenoga obilježili smo Međunarodni dan tolerancije radionicom – djeca su izrađivala cvjetove sa svojom slikom i  osvijestila činjenicu da smo svi različiti i da trebamo prihvaćati i tolerirati različitosti jer one čine ovu planetu tako lijepom. Održali smo i radionicu u sklopu Mementa prijateljstva 7 kroz koju su djeca međusobnim pomaganjem i savjetima pokušala pomoći razrednim kolegama da riješe konkretan problem koji ih trenutno muči. Osvijestili smo važnost empatije i prisjetili smo se važnosti poruka koje smo kroz projekt Europski dan jezika pisali projektnim partnerima, a i oni nama – ljubav, mir, tolerancija.

20. studenoga obilježili smo Međunarodni dan dječjih prava. Učenici od prvog razreda uče o svojim pravima i dužnostima, a kroz predavanje i radionicu saznali su zašto obilježavamo taj dan i u kakvim sve uvjetima žive njihovi vršnjaci diljem svijeta te zašto je važno boriti se za dječja prava. Odigrali smo UNICEFOVU igru Čovječe, ispravi se i pokazali se kao vrsni znalci naših prava.  Prvašići su izradili plakate o pravima na igru i školovanje.

Utvrdili smo da veliki broj djece, nažalost, živi u jako lošim uvjetima pa smo 23. studenoga obilježili Međunarodni humanitarni dan u sklopu kojeg smo se pridružili akciji UN World food programe i na njihovoj aplikaciji Freerice ponavljali gradivo iz matematike i drugih predmeta, a svakim točnim odgovorom donirali smo zrno riže/obroke djeci u potrebi.

3. prosinca smo obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Pogledali smo dokumentarne filmove o školovanju učenika s cerebralnom paralizom a djeca su se oduševila gledajući divne glumce Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život – najstarijeg kazališta slijepih i slabovidnih na svijetu. Pogledali smo i dokumentarni film o inkluziji osoba s intelektualnim teškoćama i pričali o važnosti prihvaćanja ljudi s invaliditetom i njihova aktivnog uključivanja u zajednicu.

Da bi uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu bilo što uspješnije, pomažu im mnogi volonteri pa smo obilježili i njihov dan – 5. prosinca, Međunarodni dan volontera.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 11. 12. 2020. 19:05

Tjedan mozga 2020. u PŠ Brist

Učenici PŠ Brist ove godine su se pridružili kampanji Brain awarenes week koja popularizira znanja o funkcijama mozga a u Republici Hrvatskoj se održava 19. godinu zaredom. Sve te godine cilj je ove kampanje bio upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću, Stoljeću uma.

Zavod za neuroznanost Medicinskog fakulteta u Splitu održao je edukativna predavanja o mozgu učenicima nižih razreda osnovnih škola, u skladu s epidemiološkim prilikama - online.

Učenicima PŠ Brist jako zanimljivo predavanje održala je Sijana Demirović, dr. med. sa Zavoda za neuroznanost. Predavanje je u potpunosti bilo prilagođeno učenicima ove dobne skupine i sa velikim zanimanjem su ga pratili te sudjelovali u razgovoru nakon predavanja. Jako nam je drago sa su i naši učenici koji su bili doma mogli pratiti predavanje.

Zahvaljujemo se dr. Demirović i radujemo se ponovnom susretu iduće godine, nadamo se uživo.

Kako nam je bilo na predavanju pogledajte u filmiću u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 9. 12. 2020. 18:41

Virtualna izložba pahuljica u PŠ Brist

U sklopu projekata Na putu dobrote 2 i Sigurnim korakom u školu 2 I Webučionice, učenici PŠ Brist okušali su se u izradi virtualnih paprinatih pahuljica. Tako je nastala ova mala virtualna izložba naših radova koju možete pogledati klikom na poveznicu:

https://wke.lt/w/s/GYP10C

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 8. 12. 2020. 22:23

Školski medni dan 2020. u PŠ Brist

Školski medni dan za učenike prvih razreda održan je u ponedjeljak, 7. prosinca 2020. godine u sklopu Projekta Nacionalne staklenke za med koje podupire Ministarstvo poljoprivrede s ciljem veće prepoznatljivosti meda proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima. Učenicima su podijeljene vrećice Minstarstva s teglicama meda i slikovnicom Pčelica Jelica.

 

Svrha provedbe Programa je podizanje svijesti djece, od rane dobi, o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda kao i ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebno zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju pčele. 

Učenici su se u prezentaciji o Pčelici upoznali s životom i radom pčela. Kroz drugu prezentaciju upoznali su niz zanimljivosti o pčelama i osvijestili su važnost pčela za život cijele planete.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 7. 12. 2020. 18:06

Projekt "Sigurnim korakom u školu 1" dobitnik nacionalne nagrade COMET 2020.

Na godišnjoj eTwinning konferenciji održanoj 11. studenoga online, u organizaciji Nacionalne službe za podršku eTwinningu Agencije za mobilnost i programe europske unije, eTwinning projekt Sigurnim korakom u školu 1, u kojem su sudjelovali i učenici PŠ Brist, osvojio je najvišu nacionalnu nagradu COMET 2020!

Nakon Nacionalne i Europske oznake kvalitete stigla je još jedna nagrada i potvrda kvalitete i projekta i rada učiteljica i učenika. Nastavljamo sa Sigurnim korakom u školu 2 i radujemo se daljnjoj suradnji!

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 16. 11. 2020. 18:36

Klokan bez granica 2020.

Međunarodna udruga "Klokan bez granica" okuplja predstavnike  više od 80 država svijeta. Njezin je cilj popularizirati matematiku, razvijati interes za matematiku i prirodne znanosti te logičko i kombinatoričko mišljenje. Glavna joj je zadaća organizacija natjecanja međunarodnog matematičkog natjecanja "Klokan bez granica".

Na ovogodišnjem natjecanju naše su učenice u kategoriji Pčelice osvojile zapažene rezultate – ušle su u 10% najbolje plasiranih u svojoj dobnoj kategoriji u Republici Hrvatskoj. To su Maša Šutić (mentorica Perica Šutić) koja je zauzela 13. mjesto i Lara Peko (mentorica Sanja Veža) koja je zauzela 32. mjesto u ukupnom poretku.

Učenice su dobile prigodne nagrade i  priznanja Hrvatskog matematičkog društva za postignuti rezultat na međunarodnom matematičkom natjecanju „Klokan bez granica“. Čestitamo im i mi!

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 12. 11. 2020. 18:40

Europske oznake kvalitete e Twinning projekata

28. listopada eTwinning zajednica podijelila je najboljim projektima u Europi najviša priznanja – Europsku oznaku kvalitete.  S ponosom možemo objaviti da su projekti naših učitelja – Josipa Jelčića „In verschiedenen“ i Perice Šutić „Sigurnim korakom u školu 1“ prepoznati na najvišem europskom nivou i da su oni jedni od dobitnika ove prestižne nagrade.
Ova nagrada je još jedan u nizu dokaza kvalitete e Twinning tima naše škole, rada učenika i učitelja uključenih u projekte.
Svi nagrađeni projekti objedinjeni su na zajedničkom mjestu, na kojem je istaknuto ime škole, učitelja i naziv nagrađenog projekta.

https://www.etwinning.net/hr/pub/newsroom/highlights/european-quality-labels-2020.htm#c191

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Koni Bulfon  datum: 2. 11. 2020. 11:51

Listopadne aktivnosti u PŠ Brist

Učenici PŠ Brist bili su jako aktivni u listopadu. Na samom početku mjeseca, u organizaciji Hrvatske pošte i u sklopu projekta Sigurnim korakom u školu 2 obilježili smo Svjetski dan razglednice.

Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježili smo nizom prigodnih aktivnosti al djeci je najdraža bila degustacija slasnih kolača i kruščića kojeg su nam pripremili uz pomoć svojih vrijednih mama.

U nizu aktivosti ističu se dva projekta – e Twinning projekti Dan jabuka 2020. i Sigurnim korakom u školu 2, u sklopu kojeg smo obilježili Europski tjedan programiranja (European code week).

Dan jabuka smo do sada obilježavali kroz razredni projekt, ali sad smo ga podigli stepenicu više – na eTwinning razinu. U sklopu projekta učenici su odradili niz aktivnosti – vježbali smo matematiku s jabukama, nizove, skupove i sudoku, i stvarne i virtualne, kušali smo razne jabuke i istraživali njihova svojstva. Kušali smo i kolač od jabuka kojeg je spremila mama našeg učenika. Oblikovali smo jabuke plastelinom i crtali ih.  Pogledali smo edukativni film o životnom ciklusu jabuke, od sjemena do ploda, a učenici su se okušali i u, za većinu njih, novom web alatu Wordart u kojem smo napravili dva zajednička rada.

U sklopu Europskog tjedna programiranja učili smo o važnosti računalnog mišljenja za razvoj djeteta, kako ono utječe na razumijevanje svijeta i razvoj kompentencija koje su im potrebne u današnjem svijetu. Djeca su naučila što je algoritam i kako primjeniti jednostavne algoritme u aktivnostima kodiranja bez računala (većina učenika su prvašići) , na školskom dvorištu. Naučili smo i binarno kodiranje slova, binarnu abecedu i otkrivali tajna slova. Pokušali smo napraviti algoritam i uz pomoć strelica složiti kod kojim ćemo pomoći  avionu da dođe do balončića. Učenicima se najviše svidjela aktivnost na otvorenom – igra u paru. Dva učenika su bila „roboti“ a druga dvojica „programeri“ koji su smišljali algoritam/kod kojim će provesti svoga „robota“ kroz mrežu do čunjeva pa do izlaza.

Jako smo se zabavili, upisali smo ime malog Brista na veliku mapu Europe, dobili pohvalnice za svoje aktivnosti (kojima se jako ponose)  a iduće godine, kad naučimo abecedu, okušat ćemo se i u ozbiljnijim verzijama programiranja.

U prilogu su dva filmića o projektima a klikom na opširnije možete pogledati i više detalja o našim aktivnostima.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 29. 10. 2020. 16:34

Europski dan jezika u PŠ Brist

U sklopu projektnih aktivnosti čak dva e Twinning projekta  - Sigurnim korakom u školu 2 i European day of languages 2020. , nizom aktivnosti, obilježili smo Europski dan jezika. Učenici su se upoznali s ljepotama različitih jezika, saznali smo dosta zanimljivosti o jezicima ( u Londonu se priča na preko 300 jezika!), pokušavali prepoznati razne jezike na zvučnim zapisima, učili kako se izgovara glasanje životinja na raznim jezicima Europe, igrali Wordwall igrice o jezicima. Učenici su dobili zadatke za istraživački rad - otkriti iz koje tri zemlje im najčešće turisti dolaze te naučiti pozdravljati na ta tri jezika. Pričali smo i o utjecaju engleskog jezika na sve ostale i pokušali izmisliti hrvatsku riječ za djeci jako zanimljiv selfie. Zanimljivi prijedlozi su bili: SlikaLica, Samofotka i Slikolic. Na kraju smo nacrtali i napisali razglednice i poruke ljubavi, mira i tolerancije učenicima škola iz partnerskih zemalja - Italije, Francuske, Njemačke, Grčke, Poljske, Portugala, Turske, Rumunjske, Bugarske i Engleske.

U sklopu projekta Sigurnim korakom u školu 2 obilježili smo i Međunarodni dan gluhih informiranjem o znakovnom jeziku i pokušajem učenja pjesme Jesen na znakovnom jeziku uz filmić kojeg je snimila naša projektna partnerica Iva.

Jako smo se zabavili, a prvašići su jako zadovoljni projektnim zadatcima!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 28. 9. 2020. 18:00

Nova razredna stranica

Dragi učenici,

otvorena je nova razredna stranica za školsku godinu 2020./2020. na kojoj možete naći sadržaje za uvježbavanje i ponavljanje nastavnih sadržaja.

https://sites.google.com/view/brist/pocetna

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 23. 9. 2020. 19:39

eTwinning oznake kvalitete

I učenici PŠ Brist započeli su novu godinu lijepim vijestima – oba e Twinning projekta na kojima su radili prošle godine s učiteljicom Pericom Šutić  – Sigurnim korakom u školu 1 i My day in the quarantine, nagrađena su nacionalnom oznakom kvalitete!

Nacionalna služba za podršku ocijenila je da su tijekom provedbe ovih  eTwinning projekata korištene pedagoške inovacije i u razredu i tijekom provođenja nastave na daljinu. Ostvarena je odlična suradnja i komunikacija među  partnerskim školama, a tijekom provođenja projekata korišten je veći broj web alata koje su  koristili učenici. Rezultati projekata i diseminacija projekata kvalitetno su predstavljeni  i u TwinSpaceu i na mrežnim stranicama škole. Rezultati evaluacije su vidljivi u Twinspaceu.

Ovo je konkretno priznanje učenicima i školi za visoku razinu rada na eTwinning aktivnostima. Za učenike, ovo je poticaj i nagrada za uloženi trud, a za školu javno priznanje predanosti kvaliteti i otvorenosti prema suradnji na europskoj razini, te dokaz da nam oznaka eTwinning škole nije dodijeljena bez pokrića.
Čestitamo učenicima i voditeljici projekata!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Porobija  datum: 23. 9. 2020. 17:51

Svjetski dan poštanske marke

U sklopu eTwinning projekta Sigurnim korakom u školu 2 učenici PŠ Brist obilježili su Svjetski dan poštanske marke. Pričali smo o tome kako su ljudi komunicirali i slali poruke prije izuma telefona, mobitela, računala. Razgledali smo Slikovnicu za male filateliste, filatelistički album Emina i Mašina pradjeda i dizajnirali naše poštanske markice. Bilo nam je jako zabavno i poučno, budući da je dio učenika prvi put vidio poštansku marku.

Dio markica starih preko pedeset godina možete vidjeti kilkom na ostalo.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 16. 9. 2020. 14:50

Prvi dan škole!

Danas je naša mala škola bogatija za čak pet novih prvašića!

Dragi naši Marta, Lukša, Tea, Ivano i Stipe želimo vam puno veselja, zabave, pune ruke i srca novoga znanja! Sretne korake u novo životno poglavlje žele vam Ante, Ema, Maša i učiteljica Perica!

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 7. 9. 2020. 15:00

Obavijest roditeljima prvašića

Dragi roditelji, na naslovnici naše školske stranice je popis dodatnih obrazovnih materijala, ovdje vam ostavljam sliku kao podsjetnik što još treba imati na početku prvog razreda. Radujem se budućoj suradnji!

Želim vam ugodno i bezbrižno ljeto.

Mala napomena: postoje za kupiti i likovne kutije, pa ako ste takvu kupili dovoljan je sadržaj koji je unutra, uglavnom su svi materijali s ovog popisa zastupljeni.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 25. 7. 2020. 16:52

Završnica projekta Sigurnim korakom u školu 1 u PŠ Brist

Povratkom u školske klupe nastavili smo i s našim e Twinning projektom Sigurnim korakom u školu 1. Odradili smo niz zanimljivih aktivnosti:

- Sudjelovali smo u virtualnom Tjednu botaničkih vrtova - prošetali smo se kroz divni vrt škole partnera, OŠ Ivana Duknovića, Marina, PŠ Vrsine i upoznali biljke koje su posadili, izrađivali smo papirnate cvijetove i origami leptire te sudjelovali u mrežnom sastanku škola sudionica projekta na kojem smo jedni drugima recitirali pejzažnu poeziju. Učenici su bili oduševljeni ovakvim načinom komunikacije s prijateljima diljem RH. Kao rezultat nastala je ova knjiga:

Nakon toga smo sudjelovali u stvaranju knjige Kako (p)ostati zdrav - naši učenici su dijelili savjete kako se ponašati na putu do škole, u školi i njenom okolišu obzirom na novu situaciju globalne pandemije te u skladu s preporukama HZJZ-a. Tako je nastala ova knjiga:

 

Book titled 'Kako (P)ostati zdrav?'Read this book made on StoryJumperI za kraj pjesma ,,Zdravo maleni'' i sladoled, najbolji su-znaj!
 

Završna aktivnost, prije same evaluacije projekta bila je izrada sladoleda u kojoj smo zbilja uživali, te pjevanje pjesme "Zdravo maleni" - nositelj projekta je OŠ Brodarica , a ove godine je jubilarni 60. Međunarodni dječji festival u Šibeniku, pa smo svi naučili pjevati festivalsku pjesmu. Svoje snimke smo stavili na padlet projekta i uživali preslušavajući pjesme naših prijatelja.

I tako je došao kraj našem druženju ove školske godine. Evaluacija od strane učenika pokazala je da su projektom jako zadovoljni i svi žele nastaviti suradnju na jesen.Jako se radujemo novim projektnim zadatcima i druženju s vršnjacima diljem Republike Hrvatske, a i šire!

Zahvaljujem se roditeljima mojih učenika na zbilja odličnoj suradnji i sudjelovanju u projektu.

Slike možete pogledati klikom na opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 1. 7. 2020. 14:51

Međunarodni e Twinning projekt PŠ Brist: My day in the Quarantine

Učenici PŠ Brist sudjelovali su u još jednom zanimljivom e Twinning projektu „My day in the quarantine”. Ideja projekta bila je da učenici osvijeste činjenicu da nisu samo oni bili u kući, bez fizičkog kontakta sa svojim razrednim kolegama, da podijele svoje osjećaje i misli s vršnjacima diljem Europe te da opišu svoj tipičan dan u karanteni i  izazove s kojima se susreću i u svakodnevnom životu i u nastavi na daljinu. Projektu su se priključile osnovne škole iz Poljske, Rumunjske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Španjolske, Portugala, Turske, Velike Britanije, Nizozemske i kao jedini predstavnik Hrvatske i naša područna škola. Rezultat ove zbilja razgranate i plodne suradnje je knjiga u prilogu. Svima nam se svidio rad na projektu pa se planiraju nove zajedničke projektne aktivnosti u novoj školskoj godini, ovaj puta, nadamo se, bez spomena karantene.

 

 

Book titled 'My Day in the QuarantineeTwinning project'Read this book made on StoryJumper
  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 10. 6. 2020. 16:20

Abeceda e Twinning projekta Sigurnim korakom u školu 1

Ponosno vam predstavljamo Abecedu - slikovnu slovaricu nastalu suradnjom partnerskih škola u e Twinning projektu Sigurnim korakom u školu 1, u kojem su sudjelovali i učenici PŠ Brist. Prolistajte je i uživajte u našim radovima smiley

 

Book titled 'ABECEDA'Read this book made on StoryJumper

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 25. 5. 2020. 17:20

Majčin dan i Međunarodni dan obitelji

Tijekom proteklog tjedna učenici PŠ Brist, kao i učenici diljem države, obilježili su Majčin dan nizom aktivnosti. Najzanimljivija im je bila aktivnost u sklopu e Twinning projekta Sigurnim korakom u školu 1. Proširili su svoje digitalne kompetencije te su izradili oblak riječi u sklopu kojeg su pisali riječi koje ih asociraju na njihove mame. Radovi su objavljeni na virtualnoj razrednoj ploči kojom su se učenici naučili služiti u sklopu projekta. Ovaj tjedan nastavljamo aktivnostima kojima ćemo obilježiti Međunarodni dan obitelji, dio kojih je također u sklopu našeg eTwinning projekta (zajedničko pjevanje pjesme Nek' svud ljubav sja, u znak zahvalnosti obiteljima naših učenika na potpori u održavanju online nastave). Sretan vam Međunarodni dan obitelji!

 

Edit: Na poveznici možete pogledati padlet našeg projekta - proslave Međunarodnog dana obitelji  i poslušati  naše pjesme. Pjesma našeg Ante i njegove obitelji oduševila je sve sudionike:

https://padlet.com/brankapastuovic3/Bookmarks

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 13. 5. 2020. 14:15

Dani medijske pismenosti 2020.

I ove godine učenici PŠ Brist obilježavaju Dane medijske pismenosti, ove godine na daljinu, kao i svi ostali. Odradili smo niz aktivnosti: u sklopu Likovne kulture virtualno su se prošetali i istražili Muzej triljskog kraja. Učenici su razgledali eksponate i zabilježili najzanimljivije te su povezali neke od aspekata izložaka s iskustvom iz svakodnevnog života i svoje okoline.

Na satu Glazbene kulture su uz pomoć IKT alata stvarali/improvizirali melodijske i ritamske cjeline u Chrome music labu.

U sklopu nastave Hrvatskog jezika obilježili su Svjetski dan kazališta i Svjetski dan lutkarstva te se virtualno prošetali kroz HNK Split i pogledali lutkarsku predstavu Kazališta lutaka Zadar.

Sat razrednika i Izvannastavne aktivnosti u siječnju smo posvetili medijskoj pismenosti analizom medijskih sadržaja putem koje su djeca naučila razlikovati medijske informacije, istinite od lažnih medijskih sadržaja, važnost pouzdanosti izvora. Djeca su naučila važnost pravilne i sigurne online komunikacije te važnosti zaštite podataka, a u travnju smo kroz Izvannastavne aktivnosti u sklopu e Twining projekta Sigurnim korakom u školu 1 izradili naše avatare. Učenici su stekli nove digitalne kompetencije služeći se alatom za izradu avatara te postavljajući ih na virtualnu razrednu oglasnu ploču. Korištenje digitalnih alata u nastavi ukazuje na brojne mogućnosti razvijanja kreativnosti učenika i utjecanje na razvoj njihove inovativnosti što su učenici PŠ Brist odlično dokazali.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 26. 4. 2020. 19:55

Sretan rođendan Ante!

Sretan rođendan! on Biteable.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 25. 4. 2020. 11:07

Dan planeta Zemlje 2020.

Dan planeta Zemlje 2020. on Biteable.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 22. 4. 2020. 11:54

Izrada online stripova na Izvannastavnim aktivnostima u PŠ Brist

Treći tjedan nastave na daljinu je iza nas. Brzo smo trebali prijeći na sasvim nove oblike učenja i poučavanja, i sa ponosom mogu reći da su se učenici i učiteljica PŠ Brist jako dobro snašli. Učenici su marljivi ko pčelice, a učiteljica najponosnija na svijetu. Odlučili smo vam pokazati mali dio naših aktivnosti - upoznavanje s novim digitalnim alatima na Izvannastavnim aktivnostima, te stripovima koje smo napravili. Učenici su stekli nove digitalne kompentencije i uživali u radu.

Jako mi je drago da se u izradi stripova okušala i naša buduća prvašica, sestra našeg prvaša Ante, Marta. Kao i brat, jako je kreativna i spretna u snalaženju u novim alatima. Ovdje možete vidjeti mali dio stripova, a  sve uratke možete pogledati klikom na opširnije. Počinjemo sa stripovima našeg prvaša i buduće prvašice:

Zatim naše drugašice:

I za kraj, radovi naših trećaša:

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 7. 4. 2020. 15:20

Nova razredna stranica za učenje na daljinu PŠ Brist

Radi što preglednijeg i boljeg rada  napravila sam nam razrednu stranicu. Napominjem da sam, usprkos uloženom trudu, ipak samo početnik u svemu ovome. Stranica če biti sve bolja i bolja, jednako kao i naša suradnja preko Class dojo.

Zamislila sam da dnevno na stranicu stavljam raspored onoga što ćemo raditi, a pored predmeta koje ćemo odrađivati u Class dojo to i naglasim. Molim vas da najprije provjerite dnevne obaveze na stranici, a ako je naglašeno kod nekog predmeta, da odete i na Class dojo i odradite zadatke koje ću tamo postaviti.Svi zadatci koje radimo u Class dojo trebaju se poslati do 17 sati, osim ako nije drugačije naglašeno (npr. vikendom se Hrvatski jezik šalje do nedjelje u 17 sati, a Matematika do ponedjeljka u 17).

Ponekad će zadatak biti da dijete pogleda nastavu preko Škole na trećem, ponekad da pogleda snimku određene nastavne jedinice ili da odradi zadatak u Class dojo.

Molim vas da mi javite ako je dijete bolesno i da se tada, kao i inače kada su bolesni ne opterećuju previše.

Raspored Škole na trećem se od sutra promijenio pa je sad ovakav (satnice su se promijenile pa pripazite kad vam sada počinje nastava):

08:00
Škola na Trećem - 1. razred  
08:59
Škola na Trećem - 2. razred  
09:59
Škola na Trećem - 3. razred  
10:59
Škola na Trećem - 4. razred
14:00
Škola na Trećem - 1. razred (R)  
14:59
Škola na Trećem - 2. razred (R)  
15:59
Škola na Trećem - 3. razred (R)  
16:59
Škola na Trećem - 4. razred (R)

* (R) su reprize jutarnjeg programa

Još jednom vam se zahvaljujem na razumijevanju i suradnji a moje učenike PUNO pozdravljam

i na kraju, link na ulaz na našu stranicu. Radujem se suradnji na ovaj način!

https://sites.google.com/view/briskaskola/Pocetna-stranica

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 22. 3. 2020. 16:38

Nastava na daljinu Vijest ima dokument u privitku

Mali podsjetnik i podrška našim učenicima u novom obliku rada - nastavi na daljinu. Pod opširnije možete preuzeti veću sliku.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 18. 3. 2020. 08:01

Aktivacija računa @skole.hr

Poštovani nastavnici i učenici,
OŠ Gradac razmatra alternativne kanale za poučavanje na daljinu, budući da Yammer koji je u sklopu preopterečenog offica 365 i našeg prvog izbora za virtualne učionice ima poteškoća.
Molimo vas za početak samo da aktivirate vaš mail na sljedećoj poveznici (ovo se odnosi samo na učenike od 5. do 8. razreda i sve nastavnike)

1. korak aktivacija (aktivacija.skole.hr)
Aktivacija je vrlo jednostavna i intuitivna gdje trebate znati podatke svog maila @skole.hr i pripadajući lozinku i dozvoliti aktiviranje.
Također budite strpljivi, jer navedena stranica je preopterečena, te je meta hakerskih napada i nije uvjek dostupna, pa probajte u različitim djelovima dana.

2. korak Nakon aktivacije u prvom koraku dobiti ćete mail nakon više sati (često duže od navedenih 120 min) o uspješnosti aktiviranja. Skolske mailove možete pregledavat i putem ove poveznice

3. korak. Nakon što velika večina uspije aktivirati svoje račune (a u što kraćem roku trebati će svi), dobiti ćete daljne upute za prijavu u virtualne učionice, te nastavnici također u zbornicu.

  :: opširnije :: 


objavio: Antonio Porobija  datum: 16. 3. 2020. 12:42

Nastava na daljinu - PŠ Brist

Od ponedjeljka 16. ožujka u cijeloj Republici Hrvatskoj počinje nastava na daljinu.

Nastava - učenje na daljinu predstavlja odvijanje nastave u vašim domovima. U ovom procesu sudjelujemo SVI i svatko od nas će u svome domu obavljati zadatke. ​

Za učenike PŠ Brist otvorila sam virtualne učionice na platformi Class dojo. Učenici su dobili pristupne qr kodove. Na tabletima smo već instalirali skenere qr koda. Njima ćete skenirati Class dojo pristupne kodove i naći ćete se u svojoj virtualnoj učionici. (napomena:  učionicama pristupajte tako da skenirate kod i kliknete na link za ući u učionicu, nemojte ići preko aplikacije jer u aplikaciji ne rade linkovi na digitalne sadržaje unutar učionica) Svaki dan ćete dobiti nove dnevne zadatke u skladu s našim nastavnim planom i programom i tjednim rasporedom.

Roditeljima su poslani roditeljski pristupni kodovi na njihove gmail adrese. Molim vas da pogledate u dio "ažuriranja" na vašem gmailu jer će obavijesti Class dojo biti među njima.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizirat će u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom nastavu za učenike razredne nastave na 3. programu. Pozivam vas da pratite nastavu "Škola na Trećem", prema ovom rasporedu:

1. razred       od 8:00 - 10:00

2. razred       od 10:00 - 12.30

3. razred       od 13:00 - 15:00

Veselim se online druženju!

Budite mi zdravi, veseli, sretni i vrijedni!

Vaša učiteljica Perica

Napomena: Radni materijali Škole na Trećem dostupni su na mrežnim stranicama Škole za život - https://skolazazivot.hr/materijali/

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 16. 3. 2020. 11:30

IKT alati u nastavi Glazbene kulture

Informacijsko-komunikacijska tehnologija (IKT) je važan dio suvremenoga učenja i poučavanja glazbe, pa smo se na zadnjem satu Glazbene kulture upoznali sa Chrome music labom i novinama koje nam donosi te istraživački pristupili glazbi.

Djeca su doista uživala stvarajući svoje pjesme u song makeru, istraživali su vezu slikanja i glazbe u Kandinsky dijelu laba, uvježbavali razne ritmove... koristili su tehnologiju da prošire svoje glazbeno znanje i pri tom su se vrhunski zabavljali i uživali. Radujemo se novom satu glazbenih istraživanja pomoću tehnologije!

Slike pogledajte klikom na opširnije

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 13. 3. 2020. 20:19

Dan ružičastih majica u PŠ Brist

U sklopu e Twinning projekta Sigurnim korakom u školu 1, ove godine smo se priključili obilježavanju Dana ružičastih majica.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a nositelj projekta na razini naše države je Centar za edukaciju i prevenciju nasilja . Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

Dan smo obilježili predavanjem na temu prevencije vršnjačkog nasilja , slušanjem priče Juha od bundeve koju su čitali i ilustrirali naši mali prijatelji , igranjem escape game igre te kviza vezanog uz priču kojeg su nam pripremile učiteljice uključene u projekt. Na kraju smo napisali recept za našu Juhu prijateljstva: 2 jušne žice ljubavi, velika čaša povjerenja, 3 jušne žlice iskrenosti, 1 žica mira, prstohvat ludosti, 2 jušne žlice igre, pola kila smijeha. Dobro promješajte, skuhajte i konzumirajte svaki dan, da  postanete  dobri prijatelji kao mi. Svima želimo dane ispunjene ljubavlju i prijateljstvom! I zapamtite: #NasiljePrestajeOvdje!

 

Slike pogledajte klikom na opširnije

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 2. 3. 2020. 14:41

Maškare, ča mogu maškare

Na pokladni utorak učenici PŠ Brist i učenici OŠ Gradac sa svojim učiteljicama autobusom su krenuli u PŠ Drvenik gdje su ih dočekali jednako uzbuđeni učenici te škole. Održala su se dva vesela nastavna sata, a nakon toga slijedio je odmor na kojem su se sva djeca međusobno družila i uživala u krafnama i ostalim slasticama. Nakon toga smo krenuli u povorku kroz misto u kojoj su nam se pridružili patuljci vrtićani i teta im Snjeguljica. Šetali smo od škole rivom do trajektnog pristaništa i kroz misto nazad do škole. Učiteljice domaćinske škole priredile su razne igre za naše mališane. BIlo je jako zabavno i napeto do samog kraja a najuzbudljivije je bilo natjecanje u jedenju kolača. Poslije toga uslijedio je pravi maškarani ples i glasanje za najbolju masku. Podjeljene su nagrade za prva tri mjesta. Treće mjesto osvojio je Robin Hood iz PŠ Drvenik, drugo mjesto pripalo je malenoj hipijevki iz PŠ Drvenik, a pobjedu je odnio učenik OŠ Gradac u uvjerljivoj ulozi Crvenkapice. Naravno, ostali učenici dobili su utješne nagrade tako da su na kraju svi bili zadovoljni. Zabava je trajala do 11.30 , nakon čega smo se zajedno vratili svojim kućama.

 

Slike pogledajte pod opširnije

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivo Srzentić  datum: 27. 2. 2020. 18:08

Dan sigurnijeg interneta 2020.

U sklopu projekta Medijske pismenosti, kojeg već 3. godinu provodimo u PŠ Brist, 11.2. obilježili smo internacionalni Dan sigurnijeg interneta 2020. , kojeg sa partnerima i suradnicima organizira Centar za sigurniji internet. Centar već šestu godinu zaredom organizira aktivnosti i akcije s ciljem poticanja i promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe tehnologije i mobilnih uređaja među mladima i djecom, ali također i roditeljima.

Kroz projekt Medijske pismenosti , čiji su pokretači i osnivači Agencija za elektroničke medije i Unicef, ove godine smo odradili niz predavanja i radionica. Što nam mediji donose u život, kako poučiti djecu da ih sigurno koriste i razviju kritičko mišljenje, koja je razlika između medijski posredovane stvarnosti i onoga što mi mislimo da se uistinu događa, zašto mediji nekim temama daju više prostora i vremena, a nekima manje, kako tumačimo oglase, koja je razlika između realityja i igranog programa, kako nastaju medijski sadržaji, što je digitalna demencija… samo su neka od pitanja koje smo obradili ili koje ćemo objasniti ovim projektom. Djeca su uživala u predavanju o oglasima, radionici u kojoj su zajedno sami osmislili proizvod i napravili oglas za njega.

Dan sigurnijeg interneta 2020. obilježili smo predavanjima, radionicom i igranjem kvizova i društvenih igara na temu sigurnosti na internetu. U projekt su bili uključeni i roditelji – djeca su ih anketirala, te ih ispitala o poznavanju osnova sigurnosti na internetu. Svi su roditelji bili odlični te su im dodijeljene Diplome za roditelja koji se brine o sigurnosti djece na internetu. Kroz e Twining projekt OŠ Brodarica – Sigurnim korakom u školu 1,   11.2. smo sudjelovali u videokonferenciji te odigrali Kahoot kviz sa svojim vršnjacima iz 20 škola diljem Hrvatske. Kviz je učenike oduševio, posebno jer smo do samog kraja vodili, ali su u konačnici pobijedili naši prijatelji iz Osnovne škole Ljubo Babić iz Jastrebarskog.

Za kraj projekta Medijske pismenosti ostavili smo djeci najizazovniji dio – Tjedan dana bez ekrana. Njemu prethodi tjedan u kojem učenici pomno bilježe koliko su vremena proveli ispred različitih ekrana (mobitel, tablet, računalo, televizija), čime budimo svjesnost o količini vremena koje potrošimo gledajući ekrane. U tjednu bez ekrana učenici se potiču na međusobnu interakciju, interakciju s roditeljima i na nestrukturiranu igru. Iako je taj tjedan jako teško izdržati, sigurna sam da ćemo uspjeti i ove, kao i prethodnih godina, a u projektu ćemo i dalje sudjelovati.

Slike pogledajte klikom na opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 11. 2. 2020. 18:16

Masline i projekt Bioraznolikost

Jedan od projektnih zadataka u sklopu projekta Bioraznolikosti u kojeg smo uključeni je i slikanje/crtanje stabla po uzoru na hrvatske likovne umjetnike. Jedan od najvećih slikara pejzaža je upravo iz našeg mjesta pa smo kao uzor u našem projektnom zadatku odabrali Mladena Vežu i njegove divne masline. Koliko smo uspješni bili, pogledajte na slici.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 5. 2. 2020. 16:57

Global school play day 2020.

I ove godine, 5. veljače, učenici PŠ Brist obilježili su Svjetski dan igre u školi odnosno Global School Play Day 2020, ovaj put i u sklopu projekta Sigurnim korakom u školu 1. Umjesto školskih knjiga, djeca su u školu donijela razne igračke - društvene igre, kockice, lutke i sl. Glavni cilj ovog projekta kojim su obuhvaćene mnoge države svijeta je promicanje važnosti nestrukturirane igre za razvoj djeteta. Zanimljivost u obilježavanju ovog dana je u tome što učitelj ne organizira sat odnosno dan za svoje učenike, ne govori im kako se igra igračkama odnosno koja su pravila društvenih igara. Učitelji su prisutni samo kao netko tko će nadgledati dječju igru, nikako se miješati ili uvoditi pravila igre. Slobodna, nestrukturirana igra djeci omogućava da se izraze na način na koji to ne mogu u svakodnevnom životu. Pruža im i mogućnost da isprobavaju nove stvari bez pritiska da moraju biti odmah i uspješni u njima. U slobodnoj igri dijete ima mogućnost učiti o sebi i vidjeti što mu dobro ide i što želi. Dijete koje je slobodno da istražuje i otkriva, s vremenom će doći i do toga koji su uistinu njegovi interesi, želje i talenti. A to je jako važno za uspješan i sretan život.

Global School Play Day provodi se na svjetskoj razini još od 2015. godine početkom veljače. Ove godine projekt se službeno provodio u 75 zemalja , a okupio je više od 547 tisuća djece.
Obilježavanje ovog dana provodi se i kako bi djeca bar na jedan dan pobjegla od zurenja u ekrane i umjesto toga bila u interakciji s vršnjacima te se na taj način zabavila.

Mi smo se odlično zabavili i planiramo sudjelovati svake godine u ovom divnom projektu!

Slike pogledajte klikom na opširnije,

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 5. 2. 2020. 16:44

Boranka

Savez izviđača Hrvatske u suradnji s Hrvatskim šumama i Gorskom službom spašavanja pokrenuo je najveću do sada akciju volonterskog pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvanu Boranka.

U sklopu ove edukativne kampanje stručnjaci iz redova izviđača, šumara, vatrogasaca, HGSS-a provodit će edukacije po školama u Splitsko - dalmatinskoj županiji s ciljem podizanja svijesti djece i mladih o važnosti šuma, zaštiti prirode te prevenciji i zaštiti od požara.

U sklopu kampanje, od ostataka izgorenih borova prikupljenih na požarištima u Dalmaciji napravljene su bojice, tzv. Boralice. Korištenjem Boralica građani se mogu uključiti u kampanju tako da sami mogu nacrtati svoje drvce, dati mu ime i putem posebne aplikacije na adresi www.boranka.hr smjestiti ga u virtualnu šumu.

Za svako nacrtano drvce i uz plaćenu donaciju od 10 kuna volonteri će zasaditi pravu sadnicu.

I naša škola se uključila u ovu hvalevrijednu akciju koja se savršeno uklopila u projekt Bioraznolikosti u kojeg smo i mi uključeni, a mali ekolozi iz PŠ Brist su je s oduševljenjem prihvatili . Drugašicama se činjenica da će na ovaj način moći pomoći pošumljavanju jako svidjela i nacrtale su 20 stabala. Stabla svih učenika učiteljica je „posadila” u virtualnu šumu a prikupljena su i novčana sredstva koja će biti uplaćena za sadnju pravih sadnica.

 

Slike možete pogledati klikom na opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 24. 1. 2020. 16:33

Kreativna lektira

Da obrada lektirnog djela ne mora biti bauk, to odavno znamo. Već dugo ne ispisujemo stranice i stranice dnevnika čitanja, već na kreativan način prezentiramo lektirno djelo. Počeli smo „lektirom iz vrećice” a naši Antonio, Karlo i Mateo su svojim idejama digli „vrećicu” na novi nivo.

Da njihovim odlaskom u matičnu školu ne stane lanac kreativnosti pobrinuli su se Luiđa i Ante. Sve su nas oduševili svojim prezentacijama Vlaka u snijegu i jedva čekamo novu lektiru da vidimo koje su nam divote spremili.

Slike pogledajte klikom na opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 23. 1. 2020. 16:29

Božićna priredba

Dana 20.prosinca 2019. godine u predvorju matične škole u Gradcu održana je božićna priredba na kojoj smo i mi sudjelovali. Školom se širilo pravo božićno ozračje, djeca su bila raspjevana, rasplesana s pregršt toplih božićnih poruka. Učenici su recitirali, glumili, a školski je zbor raspjevao sve okupljene zvucima božićnih pjesama.

 Ovom smo priredbom veselo i sretno priveli kraju prvo polugodište te pokazali zajedništvo, ljubav, veselje i lijepe želje.

  Svim učenicima i njihovim obiteljima želimo sretne i vesele praznike!!!

Slike pogledajte klikom na opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 21. 12. 2019. 17:00

Školski medni dan

U našoj osnovnoj školi danas je obilježen Školski medni dan, koji se svake godine obilježava  na dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. (ove godine iznimno 9.12., prvi ponedjeljak nakon 7.12.) Svim učenicima prvih razreda podijeljen je med domaćih proizvođača zapakiran u "nacionalnu staklenku za med".

Program školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka je program Ministarstva poljoprivrede kojim se želi promovirati med lokalnih proizvođača (med s hrvatskih pčelinjaka) i podignuti svijest djece o potrebi konzumacije domaćih poljoprivrednih proizvoda. Učenici su kroz edukativnu prezentaciju naučili što su pčele, kako nastaje med i saznali su zašto život cijele planete ovisi o životu pčele.

Uz staklenke meda našim prvašićima podijeljene su i prigodne slikovnice s edukativnim materijalom na temu Što znači pčelarstvo u suvremenom svijetu.

Jako su se obradovali slikovnicama i slatkom poklonu.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 9. 12. 2019. 18:02

Sveti Nikola u našoj školi

U petak, 6. prosinca, kao i svake godine, posjetio nas je sveti Nikola.

Učenici od 1. do 4. razreda OŠ Gradac i PŠ Brist  uputili su mu poziv i pripremili malu priredbu dobrodošlice. Mi smo mu otpjevali prigodnu pjesmu "Niko bijeli dare dijeli".

Uz puno smijeha, pjesme, recitacija i glume vrijeme je brzo prošlo a  sveti Nikola, oduševljen srdačnom dobrodošlicom, darovao je učenike. Krampusa nije poveo jer su svi bili dobra djeca. Zasladili smo se i kolačićima naše kuharice i sretni obećali Nikoli da ćemo i dalje biti vrijedni đaci i dobra dječica.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 8. 12. 2019. 17:49

Nagradni izlet pobjednika Ćakulaonice

Nagradni izlet za pobjednike Ćakulaonice 2019. i njihove mentore (Osnovna škola Gradac, PŠ Brist – pobjednici u poznavanju zavičajnih riječi (Ema Šutić, Ante Pećar i Maša Šutić, mentorica Perica Šutić), Osnovna škola fra Ante Gnječa iz Staševice - pobjednici u igri Piljaka (Ivano Mateljak, mentor Božo Soldo) i Osnovna škola Gradac, PŠ Drvenik - pobjednici u bućanju (Sunčica Kostanić, Vito Klinac, mentorice Vesna Antunović-Marinović i Jasminka Medak Šetka)) organiziran je 27.11.2019., pod pokroviteljstvom Turističke zajednice općine Gradac i Turističke zajednice Drvenik. Voditeljica izleta bila je mala Kate (Mandalena Sinković Pavlović) , a baba Kate (Ranka Radoš) je zbog velikog posla u kužini morala ostati doma.

 

Posjetili smo Prezentacijski centar Adrion- srce planine u sklopu Parka prirode Biokovo i Gradski muzej Makarska.
Poslušali smo zanimljivo predavanje s gđa.Ivana Gabrić dipl. ing. biol. o nastanku Biokova, veličini Parka prirode, biljnom i životinjskom svijetu i bez straha isprobali simulator potresa. U Gradskom muzeju smo razgledali eksponate o kojima nam baba Kate već godinama priča u Ćakulaonici. Nakon svega, zasladili smo se s najboljim kolačima u Makarskoj!
Prošetali smo i prekrasnim božićnim gradom gdje se sprema prava božićna čarolija i uživali u savršenom danu.

 

Hvala organizatorima i sponzorima na još jednom divnom druženju!

Klikom na opširnije pogledajte galeriju fotografija

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 7. 12. 2019. 17:19

Dani dobrote u PŠ Brist

I ove godine nastavljamo s razrednim projektom Dani dobrote u PŠ Brist. Ove godine sam vam pripremila digitalni adventski kalendar. Svaki dan do Božića posij "zrnce dobrote" i uljepšaj nekome dan!

Adventski kalendar posjetite klikom na link:

https://tuerchen.com/b1f2e5c6

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 5. 12. 2019. 20:58

Sjećanje na Vukovar

I ove godine smo obilježili obljetnicu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Učenici su na satu likovne kulture stvorili divne radove u spomen junačkom gradu. U sklopu sata razrednog odjela i odavanja počasti Vukovaru, zapalili smo svijeće njemu i Škabrnji u spomen.

Iz krvi i bola nikut će cvijeće
I nikada narod zaboravit neće
Vukovar

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 18. 11. 2019. 16:06

Pobjeda na školskom i međuškolskom natjecanju Ćakulaonice!

Naše vježbanje riči, igranje bućanja i piljaka se još jednom isplatilo, i ove godine smo pobjednici školskog finala Ćakulaonice!

Naš trojac - Ema Šutić, Maša Šutić i Ante Pećar pobjedili su u kategoriji poznavanja zavičajnih riči. U kategoriji bućanja natjecale su se Ema Šutić i Luiđa Stipišić, a u piljcima nas je predstavljao Ante Borić.

(Ovim putem apeliramo na glavare mjesta da urede bućalište jer je Brist pun mladih talenata.)

Veliko međuškolsko finale Ćakulaonice 2019. okupilo je u gračkoj školi predstavnike OŠ fra Ante Gnječ- Staševica, OŠ Vladimir Nazor- Ploče i OŠ Ivo Dugandžić Mišić- Komin i OŠ Gradac.

Za razliku od prošle godine, kada nam je pobjeda na međuškolskom natjecanju pobjegla u bod razlike, ove godine smo osvojili i to prvo mjesto!

Ovogodišnji pobjednici su:

- Osnovna škola Gradac, PŠ Brist u poznavanju zavičajnih riječi (Ema Šutić, Ante Pećar i Maša Šutić, mentorica Perica Šutić),

- Osnovna škola fra Ante Gnječa iz Staševice u igri Piljaka (Ivano Mateljak, mentor Božo Soldo) i

- Osnovna škola Gradac, PŠ Drvenik u bućanju (Sunčica Kostanić, Vito Klinac, mentorica Vesna Antunović-Marinović).

Svim sudionicima finala kao i njihovim mentorima uručena su priznanja, a pobjednici će biti nagrađeni izletom koji uključuje posjet prezentacijskom centru Parka prirode Biokovo u Makarskoj uz sponzorstvo TZ Gradac i TZ Drvenik.

Galeriju slika možete pogledati klikom na opširnije

  :: opširnije :: 


objavio: Perica Šutić  datum: 15. 11. 2019. 15:44
» Arhiva naših vijesti    
 


Album

Trenutno ne postoji niti jedan album.


Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju