preskoči na sadržaj
PŠ Brist

Znamo li svoja prava? Poštujemo li različitosti? Djelujemo li humanitarno?

Priču o različitosti i njenom poštovanju, toleranciji i pravima započeli smo još u listopadu obilježavanjem Međunarodnog dana gluhih pjevanjem pjesme na znakovnom jeziku a nastavili smo je nizom aktivnosti u studenom i prosincu u sklopu e Twinning projekata Sigurnim korakom u školu 2 i Mementa prijateljstva 7.

16. studenoga obilježili smo Međunarodni dan tolerancije radionicom – djeca su izrađivala cvjetove sa svojom slikom i  osvijestila činjenicu da smo svi različiti i da trebamo prihvaćati i tolerirati različitosti jer one čine ovu planetu tako lijepom. Održali smo i radionicu u sklopu Mementa prijateljstva 7 kroz koju su djeca međusobnim pomaganjem i savjetima pokušala pomoći razrednim kolegama da riješe konkretan problem koji ih trenutno muči. Osvijestili smo važnost empatije i prisjetili smo se važnosti poruka koje smo kroz projekt Europski dan jezika pisali projektnim partnerima, a i oni nama – ljubav, mir, tolerancija.

20. studenoga obilježili smo Međunarodni dan dječjih prava. Učenici od prvog razreda uče o svojim pravima i dužnostima, a kroz predavanje i radionicu saznali su zašto obilježavamo taj dan i u kakvim sve uvjetima žive njihovi vršnjaci diljem svijeta te zašto je važno boriti se za dječja prava. Odigrali smo UNICEFOVU igru Čovječe, ispravi se i pokazali se kao vrsni znalci naših prava.  Prvašići su izradili plakate o pravima na igru i školovanje.

Utvrdili smo da veliki broj djece, nažalost, živi u jako lošim uvjetima pa smo 23. studenoga obilježili Međunarodni humanitarni dan u sklopu kojeg smo se pridružili akciji UN World food programe i na njihovoj aplikaciji Freerice ponavljali gradivo iz matematike i drugih predmeta, a svakim točnim odgovorom donirali smo zrno riže/obroke djeci u potrebi.

3. prosinca smo obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Pogledali smo dokumentarne filmove o školovanju učenika s cerebralnom paralizom a djeca su se oduševila gledajući divne glumce Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život – najstarijeg kazališta slijepih i slabovidnih na svijetu. Pogledali smo i dokumentarni film o inkluziji osoba s intelektualnim teškoćama i pričali o važnosti prihvaćanja ljudi s invaliditetom i njihova aktivnog uključivanja u zajednicu.

Da bi uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu bilo što uspješnije, pomažu im mnogi volonteri pa smo obilježili i njihov dan – 5. prosinca, Međunarodni dan volontera.

 
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Perica Šutić   datum: 11. 12. 2020.

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju