preskoči na sadržaj
PŠ Brist

Dan sigurnijeg interneta 2021. u PŠ Brist

9. veljače učenici PŠ Brist obilježili su internacionalni Dan sigurnijeg interneta 2021. , kojeg sa partnerima i suradnicima organizira Centar za sigurniji internet. Centar već sedmu godinu zaredom organizira aktivnosti i akcije s ciljem poticanja i promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe tehnologije i mobilnih uređaja među mladima i djecom, ali također i roditeljima.

I ove godine smo odradili niz predavanja i radionica u PŠ Brist . Učenici su učili koja je razlika između medijski posredovane stvarnosti i onoga što mi mislimo da se uistinu događa, zašto mediji nekim temama daju više prostora i vremena, a nekima manje, kako tumačimo oglase, a na satu izvannastavnih aktivnosti su i sami  izrađivali lažne vijesti. Učili su kako se ponašati na internetu, o važnosti zaštite identiteta, o vršnjačkom nasilju preko medija i interneta i kako se od njega zaštititi.

U projekt su bili uključeni i roditelji – djeca su ih anketirala, te ih ispitala o poznavanju osnova sigurnosti na internetu. Svi su roditelji bili odlični te su im dodijeljene Diplome za roditelja koji se brine o sigurnosti djece na internetu.

Uključili smo se i u projekt Udruge Suradnici u učenju -  Dabrica Darka otkriva digitalni svijet prva je igra nastala u okviru projekta Growing up on a safer Internet sufinanciranog od strane Google.org. Projekt Growing up on a safer Internet (Odrastanje uz sigurniji internet) razvija svijest o primjeni digitalne tehnologije u osobnom i profesionalnom životu, posljedicama njezine primjene te pravima i odgovornostima digitalnog građanina. Projektne aktivnosti jačaju znanje, vještine i stavove djece i mladih kako bi bili spremni za učenje, rad i život u suvremenom svijetu.

U ovom projektu učenici stječu kompetencije, vještine i potrebna znanja koja će im omogućiti kreativno izražavanje, kritičko razmišljanje, da se osjećaju sigurno u internetskom okruženju te ponašaju odgovorno.

Odigrali smo i njihovu igru Interland – avanturističku igru koja stavlja ključne lekcije digitalne sigurnosti u praksu, a koja je dio kurilulma Budi internet genijalac, koji poučava djecu osnovama digitalnog građanstva i sigurnosti kako bi mogli pouzdano istraživati internetski svijet.

U sklopu DSI 2021. , Udruga Suradnici u učenju i CARNET-ov odjel za Nacionalni CERT su s partnerima organizirali cjelodnevnu online konferenciju baš na sam Dan sigurnijeg interneta 9. veljače 2021.  Konferenciji je prisustvovalo 836 sudionika koji su imali priliku čuti 17 predavača koji govorili o raznim aspektima zaštite djece u online okruženju, odgovornom i sigurnoj uporabi interneta te stvaranju boljeg interneta. 

Učenici su izradili jako zanimljivu kolekciju lažnih vijesti:

 

 

 
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Perica Šutić   datum: 11. 2. 2021.

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju