2021-10-14 13:17:16

Nacionalne oznake kvalitete za eTwinning projekte

Jesen je tradicionalno vrijeme za ubiranje plodova rada. U eTwinning zajednici Oznake kvalitete predstavljaju plodove kojima se nagrađuje rad učenika i nastavnika u prethodnoj školskoj godini.

Učenici gračke i drveničke škole posebno su vrijedno obrađivali nastavne sadržaje iz njemačkoga jezika. Za svoj rad nagrađeni su trima oznakama kvalitete za tri različita projekta.

Četvrtaši su svoju kreativnost pokazivali kroz sladak projekt o Haribo bombonima (Wir feiern 100 Jahre Haribo – Slavimo 100 godina Hariba). U projektu su sudjelovali učenici iz Njemačke, Francuske, Italije, Poljske, Latvije, Finske i Slovenije. Učenici su najprije snimili reklamni slogan na hrvatskom jeziku. Nakon toga svatko je osmislio vlastitu marku bombona i nazvao je po principu naziva HARIBO (prva dva slova imena, dva slova prezimena i dva slova grada). Potom su smišljali nove reklamne slogane na hrvatskom i njemačkom jeziku. Tijekom projekta održane su i dvije videokonferencije s učenicima na kojima je odigran zajednički kviz za koji su učenici smislili pitanja nakon što su istražili pojam Haribo. Više o projektu: (poveznica)

Učenici sedmoga razreda interdisciplinarno su obradili himne u projektu Ich fühle deinen Stolz – Nationalhymnen verbinden (Osjećam tvoj ponos – himne povezuju). Projektni partneri bili su učenici iz Slovenije, Njemačke, Francuske, Italije, Danske, Srbije i Grčke. Kroz istraživanje i prezentaciju pojedinih himni sudionici projekta proširili su svoju kulturnu osviještenost i otkrivali raznolikost europskih naroda. Suradnja između učenika iz različitih europskih škola pridonijela je razumijevanju europskog identiteta. Projekt je povezao nastavne sadržaje više predmeta, prije svega njemačkoga jezika i glazbene kulture, ali i geografije, povijesti, hrvatskoga jezika i informatike. Rezultati suradnje uobličeni su u elektroničku knjigu: (poveznica

Osmaši su odradili virtualnu ekskurziju kroz projekt Europa durch die Augen der europäischen Jugend gesehen (Europa viđena očima europske mladeži). Iako su projektni partneri iz tek dviju zemalja: Danske i Turske, radom na projektu učenici su istražili većinu europskih zemalja. Projektom se željelo ispitati kako mladi ljudi doživljavaju Europu. Dio projekta bio je posvećen Njemačkoj, zemlji koja nas sve povezuje. Ostali projektni zadatci uključivali su samostalno istraživanje učenika o zemljama Europe po vlastitom izboru, pisanje pjesama o vlastitoj zemlji i izradu digitalnih plakata. Tijekom projekta obilježili smo i posebne dane, kao što su Božić, Dan sigurnijeg interneta i Dan Europe. Rezultat projekta: (poveznica

Učenici petih i šestih razreda zbog nepovoljnih su uvjeta često bili primorani zaustaviti svoj rad na projektu Öko-Alphabet (Ekološka abeceda), ali ove će godine zasukati rukave i nastaviti rad na započetu projektu.

Oznaka kvalitete potvrđuje da je projekt ispunio nacionalne i europske standarde na području pedagoške inovativnosti, uključenosti u kurikulum, suradnje između partnerskih škola, uporabe tehnologije, a rezultati projekta vidljivi su i predstavljeni na mreži.

oznaka kvalitete 1    oznaka kvalitete 2    oznaka kvalitete 3

Josip Jelčić


Osnovna škola "Gradac"