2021-11-17 12:00:43

ERASMUS+ Projekt BIORAZNOLIKOST - posjet Francuskoj

U okviru Erasmus+ projekta Bioraznolikost – izazov sutrašnjice!, učiteljice iz naše škole Sanja Šutić i Davorka Soče sudjelovale su u edukativnom sastanku koji je održan u Châteauroux u Francuskoj, a domaćini su bili kolege iz Ecole René Descartes. To je bio povod da razgovaramo o njihovim dojmovima s toga puta.

Možete li nam ukratko nešto reći o ovom projektu?

D.Soče i S.Šutić: Kao što govori njegovo ime, ovaj projekt se bavi posljedicama globalnog zagrijavanja. s radom na projektu započeto je 2019. godine, a zbog pandemije COVID-19 bio je pauziran pa ćemo nastaviti raditi na njemu do kraja ove školske godine.

Tko je osim vas još sudjelovao na toj edukaciji?

D.Soče i S.Šutić: Na edukaciji su sudjelovale kolegice i kolege iz partnerskih škola iz Francuske, Bugarske, Španjolske i Grčke.

Što ste imali priliku naučiti?

D.Soče i S.Šutić: Tema edukacije je bila na radu s učenicima vezano uz temu bioraznolikosti, a ovaj put naglasak je bio na aktivnostima vezanim uz životinje. Učili smo kroz radionice te terensku nastavu što je dodatno obogatilo naš proces učenja.

Što je na vas ostavilo najveći dojam? Što vam se najviše svidjelo?

D.Soče: Svaki kutak Francuske izaziva istraživanje i dočarava neku povijesnu priču. Sve je napravljeno i izrađeno s mjerom, npr. uredne, male i tople kuće.

S.Šutić: Najviše su mi se svidjeli izleti na koje su nas domaćini vodili, a osobito posjet zoološkom vrtu koji je među najvećim u Europi.

Koji su vaši dojmovi o francuskoj školi? Ima li nešto što ste tamo vidjeli, a primijenili bi u našoj školi?

D.Soče: Francuski učenici djeluju smireno, no zrače radošću…

S.Šutić: U školama se uči na konkretnim materijalima iz prirode. U učionicama imaju akvarije i terarije te puno biljaka. Upravo to bih rado vidjela i u našim učionicama.

Što vam se posebno svidjelo u francuskoj kuhinji?

D.Soče: Od francuske kuhinje najviše mi se svidio quiche. Imali smo priliku jesti i u školskoj kuhinji pa sam primijetila da naglasak stavljaju na zdravu prehranu učenika.

S.Šutić: Francuska kuhinja je jako zanimljiva, a ja bih posebno izdvojila sireve i vino.

Koji su vaši dojmovi o Francuskoj kao zemlji?

D.Soče: Francuska je zanimljiva zemlja, rekla bih, raskošna s mjerom - u isto vrijeme lijepo, ali i jednostavno uređena.

S.Šutić: To je izuzetno lijepa zemlja, jedna od najljepših koje sam posjetila. Kao meni posebno drago mjesto izdvojila bih knjižaru Shakespeare and Company u Parizu, jednu od najstarijih u Europi.
Mini fotoalbum

Ana Jurec i Marija Stanković


Osnovna škola "Gradac"