2021-12-15 09:17:55

RADIONICA DALMATIAN DOG IMAGE

U okviru projekta Dalmatian dog image održana je radionica izrade crno-bijelih dalmatinskih kućica u kojoj su sudjelovali učenici Ante, Ivano, Lukša, Marta, Stipe i Tea iz PO Brist.

Uporište projekta je na jedinstvenom  prikazu dalmatinskoga psa u punoj veličini na slici Posljednje večere u Franjevačkom samostanu u Zaostrogu iz 1710. godine koja se navodi kao relevantna u procesu priznavanja  dalmatinskoga psa kao autohtone pasmine. Cilj projekta je razvoj kako kulturne tako i društvene te turističke djelatnosti bazirane na nematerijalnoj kulturnoj baštini. Interpretacijom baštine također se tematizira prostor kao poželjna destinacija dolaska posjetitelja, kao i aktivnosti tijekom cijele godine. U priči o psu je prepoznat potencijal za kreativno djelovanje, za ciljano marketinško komuniciranje i pozicioniranje prostora kao i platformu za razvoj interkulturne suradnje.

Tijekom ovog projekta predviđeno je provođenje edukativnih i kreativnih radionica za djecu i odrasle s ciljem očuvanja kulturne tradicije te interpretacija baštine u suvremeno doba. Učenici OŠ Gradac će u radionicama izraditi 101 crno-bijelu dalmatinsku kućicu, a kako je to izgledalo na jučerašnjoj radionici pogledajte u videu.

Lori Miošić


Osnovna škola "Gradac"