2022-04-25 12:34:01

O danu kreativnosti i inovacija

    21.travnja, slavi se Svjetski dan kreativnosti i inovacija.Ovaj je dan prvi put proslavljen 2001. godine u Torontu, a od 2008. godine obilježava se i u Hrvatskoj.  Svjetskim danom kreativnosti i inovacija pokušavaju se riješiti stari problemi na nov način i učiniti svijet boljim mjestom za život.
U općini Gradac po prvi put obilježavamo ovaj dan jer imamo razloga - prilika je to da se pokaže koliko se vrijednih i izuzetnih  ideja i radova  krije u maloj općini, da potaknemo i osnažimo daljnje aktivnosti, te učimo i stvaramo  dalje.
Na otvorenju je načelnik općine Matko Burić izrazio veliko zadovoljstvo i podršku ovakvom projektu.
Namjera mi je da kreativnost ne doživljavamo kao pojam, već kao djelovanje, kojemu, naravno, prethodi razmišljanje, divergentno razmišljanje. Kreativno mišljenje je vještina na kojoj možemo raditi, pronalaziti različita i nova rješenja, poticati znatiželju, pomaknuti se iz uobičajene rutine, vidjeti i doživjeti svijet iz drugačije perspektive, promatrati kako drugi rade i učiti, i konačno, igrati se!
U ovoj manifestaciji okupili smo i institucije koje se primarno bave odgojem i obrazovanjem kroz predškolski i školski sustav i u svom radu i programu kreativnost je imanentna, ali i udruge, knjižnica te Društveni centar Gradac koji u programu nudi razne kreativne radionice uz stručno vodstvo, i za djecu ali i za starije.Glavni elementi radionica  bili su izrada suvenira, interpretacija kulturne baštine,  stem, programiranje, recikliranje, korištenje prirodnih materijala, uporaba odbačenih predmeta koje je moguće  modificirati i dati mu novo svojstvo, te radionica čija je tema zajednički cilj( dajmo svoju 101 minutu za 101 kućicu  dalmatinskoga psa!)
Uz konkretan rad, u vođenju radionica i aktivnosti važno je poticati individualnost, poticati pronalaženje resusrsa u vlastitom biću pojedinaca, naučiti percipirati i zapažati okolinu na nov način,osnažiti iskru stvaralaštva, usuditi se biti drugačiji, biti otvoren prema neizvjesnom ishodu, preuzeti rizik, pokušati i pogriješiti, započeti iznova, ustrajati..
Zahvala za suradnju i podršku  Općina Gradac, OŠ Gradac, PŠ Brist, Dječji vrtić Gradac, Uresno društvo Gradac, Općinska knjižnica Hravatska sloga, Društveni centar.
Album slika pogledajte ovdje.

Božena Delaš


Osnovna škola "Gradac"