preskoči na sadržaj
PŠ Brist

Svjetski dan čitanja naglas u PŠ Brist

„Ako želite da vam dijete bude pametno, čitajte mu bajke! Ako želite da bude još pametnije, čitajte mu još više bajki!” Albert Einstein

Da se podsjetimo – zašto je važno čitati?

Čitanje i poticanje čitanja važno je u socijalnom, intelektualnom i emocionalnom razvoju djeteta.

  1. Čitanjem razvijamo kritičko mišljenje

Od slikovnica do romana – u svakoj od knjiga krije se neka pouka i u nju su utkane neke životne vrijednosti. Razgovorom o situacijama u kojima se nalaze likovi iz priča, pokušajem pronalaska rješenja za takve situacije, detektiranjem pozitivnih i negativnih karakteristika likova razvijamo i potičemo kritičko mišljenje djeteta.

  1. Čitanjem razvijamo dječju kreativnost

Tijekom čitanja ili slušanja priča djeca će pokušati zamisliti likove, mjesta, događaje … Tijekom čitanja možemo i osmišljavati odgovore na probleme na koje nailazimo u pričama – tako čitanjem potičemo i razvoj dječje kreativnosti.

  1. Čitanjem razvijamo vokabular

U pričama često nailazimo na riječi ili izraze koji su djetetu nepoznati. Poticanjem djeteta da postavlja pitanja i istražuje pojmove koji su mu strani potičemo razvoj njegova vokabulara.

  1. Čitanjem razvijamo empatiju

Susrećući se s različitim emocijama koje proizlaze iz različitih situacija opisanih u pričama dijete razvija empatiju. S obzirom na to da se u knjigama susreće s različitim likovima, različitih oblika ponašanja koje krase različite osobine dijete počinje razvijati i svijest o različitosti. To mu kasnije pomaže u shvaćanju i prihvaćanju različitosti među svojim vršnjacima i ljudima općenito.

  1. Čitanjem razvijamo komunikacijske vještine

Dijete čitanjem upoznaje jezik, njegove zakonitosti, shvaća važnost lijepoga izražavanja.

Razgovorom o knjizi razvija vlastite komunikacijske vještine.

  1. Čitanjem odgajamo djecu

Knjige su također pomoćnice u odgoju djeteta. Gotovo za svaki problem napisana je neka priča prilagođena uzrastu djeteta. Čitanjem priča koje sadrže problem s kojim se dijete u životu susreće odgajate dijete i učite ga nekim životnim vrijednostima.

  1. Čitanjem potičemo koncentraciju

Slušanjem zanimljive priče dijete će se, prvenstveno zbog znatiželje, truditi pažljivo pratiti tijek događaja. Slušajući priču također će si i pokušati vizualizirati situaciju. Tijekom procesa slušanja vizualizacije potičemo razvoj dječje koncentracije, što je osobito korisno za proces učenja.

 (Izvor: Logosučiteljica)

U sklopu projekta Sigurnim korakom u školu 2, učenici PŠ Brist 3. veljače obilježili su Svjetski dan čitanja naglas. Kroz videokonferenciju učenici škola diljem Hrvatske, Srbije i Makedonije čitali su jedni drugima i uživali slušajući vršnjake kako čitaju. Prvašići su dokazali da su fantastični čitači pa je odabir najboljeg čitatelja, nakon nekoliko glasanja i stalno izjednačenih rezultata, morao biti izvršen slučajnim odabirom kroz e dnevnik. Naš predstavnik Lukša fantastično je pročitao slikopriču Zimski dan. Svi smo uživali slušajući njega i prijatelje s druge strane ekrana i jedva čekamo nova video druženja.

Slike pogledajte ovdje
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Perica Šutić   datum: 4. 2. 2021.

Album

Trenutno ne postoji niti jedan album.


Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju